Yunanistan, AB'nin kabul etmediği pakette bir dizi tavize giderek vergileri artırıp faiz dışı fazla hedefini uluslararası kreditörlerin belirlediği seviyeye yaklaştırmıştı. Yunanistan'ın aldığı mali yardım programı Temmuz başında sona erecek. En geç haziran sonuna kadar IMF'ye 1.9 milyar dolarlık borcunu ödemek zorunda olan Yunanistan için ekonomik kaynak arayışlarında zaman giderek daralıyor.
Atina yönetimi, kreditörlerine borçlarını ödeyebilmek için Kurtarma Paketi'nin 7.2 milyar euroluk son diliminin sağlanmasını ve borcunun ülke ekonomisinin reel koşullarına göre yeniden yapılandırılmasını istiyor. AB ise Atina'nın kemer sıkma politikalarını sürdürmesinde ısrar ediyor.
ÇİPRAS'TAN BİRLİK ÇAĞRISI
Çipras, SYRIZA Partisi'ndeki tüm fraksiyonlara ve muhalefete birlik çağrısında bulundu. Yunan bir devlet yetkilisi, Çipras'ın müzakerelerde en kritik aşamaya gelindiğini ve partinin hükümetin çabalarını desteklemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.
ÇİPRAS-MERKEL-HOLLANDE GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞMEYEBİLİR
Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunan lideri Aleksis Çipras arasında bugün yapılması beklenen görüşme tehlikeye girdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da dahil olabileceği görüşme hakkında AFP'ye bilgi veren Fransız diplomatik kaynaklar, "Henüz hiçbir şey teyit edilmiş değil" dedi.
‘ATİNA VE TROYKA ARASINDA GÜVEN KRİZİ VAR'
Atina'nın borcu konusunda yürütülen müzakerelerde uzlaşı her geçen gün daha uzak bir ihtimal halini alırken uzmanlar, Yunanistan ve Troyka (AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) arasında güven krizi oluştuğunu düşünüyor. Sputnik'e konuşan London Business School öğretim üyesi Prof. Dr. Elies Papaioannou, "Anlaşma, iyi bir gerekçe sunulmadan ertelendi. Bu durum Atina ve Troyka arasındaki güvene zarar verdi. 3 ay işkence çekilerek harcandı, şimdi süreci mümkün olduğunca hızlı sonuçlandırmalıyız. Mevcut durum gerçekten dayanılır gibi değil" dedi.
‘YUNAN HALKI HER ŞEYE RAĞMEN EURO BÖLGESİNDEN YANA'
AB'den umduğu kredi yardımını bulamaması halinde iflasa sürükleneceğini belirten Yunanistan, bu durumda Euro bölgesinden çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Ekonomi profesörü Papaioannou ise, Yunan halkının Euro bölgesinde kalmaktan yana olduğu görüşünde: "Atina sokaklarında insanlarla konuştuğumda, AB içinde kalınması ve Euro bölgesinin parçası olunması yönünde güçlü bir istek olduğunu gördüm. Bu kayda değer, çünkü Yunan halkı çok fazla acı çekti. Kriz süreci çok uzadı. Ekonomik daralma yedinci yılına girdi. İşsizlik yüzde 8'den yüzde 25'e fırladı. Ama tüm bunlara rağmen, halk hala Euro bölgesinde kalınmasını istiyor."