Kahire'de 200'e yakın muhalifin katıldığı 'Suriye'de Siyasi Çözüm İçin' isimli toplantının açılışında konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, toplantının amacının, Suriye'nin geleceği için net bir görüş ortaya koyacak ve Cenevre Bildirisini uygulama formülü getirecek şekilde, uzlaşılan noktalar üzerinden bir vizyon kaleme almak olduğunu söyledi.
Toplantıdan çıkacak vizyonun Suriyeli tüm taraflar, gruplar ve toplulukların katılımına açık olduğunu belirten Şükri, "Anlaşmazlıkları, görüş farklılıklarını bir kenara bırakıp, halkın taleplerine karşılık vermek için çabaların birleştirilmesi ve siyasi çözümü benimseyen kitlenin genişletilmesine çabalanması" çağrısı yaptı.
"Sahada yükselişe geçen askeri operasyonların uluslararası toplum ve bölge nezdinde daha cazip olduğunu" ifade eden Şükri sözlerini söyle sürdürdü:
"Çatışma ortamına uyum sağlayan taraflardan muhalefetin gördüğü baskının farkındayız. Bunların hedefi, siyasi ve kişisel çıkarlardır. Ancak Mısır halk ve devlet bazında siyasi çözüme ulaşılması ve acı yüklü halkınıza yönelik sorumluluklarınızı yerine getirebilmenizi desteklemek için arkanızdadır. Uluslararası toplum hala üzerinde uzlaşılan tek çözüm olan Cenevre Bildirisi doğrultusunda bir uygulama formülü üretemedi."
'ÇÖZÜM POLİTİKASI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ise Suriye'de yaşanan krizden 'rejimin sorumlu' olduğunu savunarak, "Suriye krizinin büyümesi, yansımaları ve etkileşimlerinden kaynaklanan tehlikeleri artırması, herkesin 'askeri çözüm' imkanı olmadığını ve bu yolda ilerlemenin hata olduğunu görmesinin ardından, bizi şimdiye kadar uygulanan çözüm politikasını gözden geçirmeye zorluyor" diye konuştu.
Mısır Dış İlişkiler Konseyi'nin (sivil toplum kuruluşu) gözetiminde düzenlen ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) oluşum olarak değil, üyelerin bireysel davet edildiği toplantının 2 gün sürmesi planlanıyor.
Kahire'de 22-24 Ocak'ta birincisi düzenlenen toplantının ardından Suriyeli muhalifler, Cenevre Bildirisi ve BM kararları doğrultusunda siyasi çözümün önemini teyit eden 10 maddelik Kahire Bildirisi yayımlamıştı.