Yunanistan'ın bu ay 1.5 milyar euro'su IMF'ye, 5.2 milyar euro'su AB'ye olmak üzere toplam 6.7 milyar euro'luk borç ödemesi gerekiyor.
EN SON ZAMBİYA BU ŞEKİLDE ÖDEME YAPMIŞTI
IMF Yönetim Kurulu'nun 1970'te aldığı karara göre, aynı ay içinde birden fazla ödemesi olan ülkeler, taksitlerini tek seferde ödeyebilme hakkına sahip. IMF'ye borçlarını bu şekilde ödeyen son ülke, 1980'lerin ortalarında Zambiya olmuştu.
30 Haziran'da AB ve IMF'nin Yunanistan'a sağladığı kurtarma paketinin süresi doluyor. Yunanistan'ın ay sonuna kadar borcunu ödeyebilmesi için Avrupalı kreditörleriyle anlaşmaya varması gerekiyor. Ancak 4 aydır süren müzakerelerde uzlaşı sağlanamadı. AB ve IMF, Yunanistan'ın kurtarma fonundan daha fazla yardım alabilmesi için kemer sıkma politikası uygulamasını talep ediyor. Borç yükünü Yunan vatandaşlarına daha fazla yansıtmayı reddeden Atina ise müzakerelerde uzlaşma sağlanamaması halinde bir kez daha temerrüde düşeceğini belirterek euro bölgesinden çıkma olasılığını göz önünde bulunduruyor.
SYRIZA milletvekili ve Yunanistan Parlamentosu Ekonomi Komitesi Üyesi Stefanos Samoilis, daha önce Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Halkımız bizi kemer sıkma politikalarına son verecek bir iktidar olarak seçtiği için bazı kırmızı çizgilerimizden taviz veremeyiz. Yunanistan'a ‘sahip olduğu finansal kaynaklara göre' borcunu geri ödeme imkanı sağlayacak yeni bir kalkınma planı başlatılmasını istiyoruz" demişti.
Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmasının (Grexit) bir felaket olacağını da ifade eden Samoilis, "Yunanistan, demokrasinin ve Avrupa kültürünün merkezinde yer alan birçok değerin doğum yeridir. Bu anlamda euro'dan çıkış, tarihe bir geri adım ve ayrışma işareti olarak geçecektir. Atina dahil hiç kimse bunu istemiyor" ifadelerini kullanmıştı.