Brüksel'e hareketinden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Çipras, Yunan hükümetinin, pazartesi günü acil olarak ihtiyaç duyduğu kredi diliminin serbest bırakılması karşılığında uygulanacak yeni bir reform paketi sunduğunu ancak, bununla ilgili bir cevap almadığını söyledi.
Çipras, Junker'in daveti üzerine, paketle ilgili izahatlarda bulunmak için Brüksel'e gittiğini belirterek "Bununla ilgili henüz bir değerlendirme gelmedi. Avrupa'nın siyasi liderlerinin gerçekçi bir şekilde değerlendireceğini umuyorum. Avrupa'da bölünmeden kaçınmalıyız" dedi.
Başbakan Çipras'ın, Brüksel ziyareti sırasında, Juncker'in yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası Başkanı, IMF temsilcileri ve Eurogroup Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem ile de bir araya geleceği belirtildi.
AVRUPA UZUN VADELİ BİR 'KÖPRÜ ANLAŞMASI' İSTİYOR
Alınan bilgiye göre, Atina hükümetinin reform planını reddeden Avrupalı kurumlar, ülkeye nakit akışının serbest bırakılması için, 2015 yılında yüzde 1.5'luk faiz dışı kredi sağlanması ve 3,5 milyar avroluk ek tedbirler içeren uzun vadeli bir 'köprü anlaşması' öne sürüyor.
Bu kapsamda, Atina'nın yılsonuna kadar sosyal güvenlik sistemiyle ilgili reformlar gerçekleştireceğini taahhüt etmesini isteyen kurumlar ayrıca, anlaşmanın, daha sonra borcun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili ‘büyük anlaşma'da yer alacak meseleleri de içermesini ve yeniden işe alınma gibi konularda Yunan Hükümeti'nin tek yanlı kararlar almayacağını taahhüt etmesini talep ediyor.
Bu arada Juncker'in daveti üzerine Brüksel'e hareket eden Çipras'ın, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'i yanına almadığı görüldü. Brüksel ziyaretinde Çipras'a, kısa bir süre önce Yunanistan'ın müzakere grubunun başına atanan Maliye Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Evklidis Çakalatos ve yakın arkadaşları olan Devlet Bakanı Nikos Pappas ile Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakellaridis eşlik ediyor.
‘ATİNA'NIN SUNDUĞU REFORMLAR HAZMEDİLECEK MESELELER DEĞİL'
Yunan hükümeti kurumlarla tüm konuları kapsayacak tek bir anlaşma üzerinde uzlaşmayı amaçlıyor. Yunanistan, pazartesi günü kurumlara taraflar arasında bir ‘orta yol' olarak tanımladığı 47 sayfalık reform paketi sunmuş ancak, Avrupa tarafından tatmin edici bulunmadığı açıklanmıştı.
'ÇİPRAS, SYRIZA'YI BÖLMEZ'
Uzmanlar, Atina'nın son yaptığı tekliflerinin kabul edilmemesi durumunda ülkede hızlı siyasi gelişmeler yaşanabileceğini belirtirken, Çipras'ın gelişmeler ne şekilde olursa olsun, SYRIZA'nın bölünmesine neden olabilecek hareketlerde bulunmayacağı görüşünde birleşiyor.