Suriye'deki muhalifleri eğitmek amacıyla ABD liderliğinde 8 Mayıs'ta Ürdün'de başlayan, 28 Mayıs'ta da Türkiye'ye genişletilen ‘Eğit-donat' programı, başlangıç aşamasında krize dönüştü. ABD'li yetkililerin programa katılan muhaliflere Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşmayacaklarına dair form imzalatmak istemesine, Devrim Komuta Konseyi'nden 1000 kadar kişi tepki gösterdi ve programdan çekildi. Eğit-donat'ın temel hedefi yılda 5 bin muhalifin savaşmaya hazır hale getirilmesiydi.
Uluslararası Strateji ve Güvenlik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ve Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva Sputnik'in sorularını yanıtladı.
'ANKARA'NIN TAVRI NET'
Eğit-Donat programında yaşanan kriz Ankara için ne ifade ediyor? Programın sekteye uğraması Türkiye'yi nasıl etkiler? Mehmet Seyfettin Erol, bu soruya şöyle cevap verdi:
"Ankara'nın tavrı çok net. ‘Biz sınırlarımızda ne IŞİD'i istiyoruz, ne PKK'yı ne de Esad'ı diyor. Fakat başta ABD olmak üzere müttefiklerinin bu konudaki pozisyonu ve söylemleri çok net değil. ABD bir taraftan muhaliflerin IŞİD'le ilgili taleplerine cevap vermezken, diğer taraftan Suriye Hava Kuvvetleri'nin IŞİD'in önünü açtığını söylüyor."
'ABD, KRİZİN UZAMASINA SEBEP OLUYOR'
'KUZEY SURİYE CEPHESİ NİÇİN ÖNEMLİ?
Mehmet Yuva ise Suriye cephesinde köklü değişim yaratacak askeri gelişmelerin, Kuzey cephesinde meydana geldiği takdirde Esad yönetiminin çok daha zorlanacağını kaydederek, ekledi:
"Bu durumda Esad iktidarı, özellikle önemli kent merkezlerini savunmakta güçlük çekecek. Kuzey Suriye Cephesi, iki önemli proje kapsamında önemli. Biri, Kuzey Irak'tan İskenderun körfezine kadar düşünülen Büyük Kürdistan Projesi… Bölge Kürt projeleriyle paralel yürümeyen örgütlerce kontrol altında tutulursa, projenin hayata geçmesi mümkün değil. İkincisi ise özellikle Türkiye'de birilerinin zihninde mevcut olan ‘yeni osmanlıcılık'a da uygun olarak tedavüle sokulan proje. Bununla
hem Türkmenler üzerinden propaganda yapılmak isteniyor, hem de Kürt projesinin engellenmesi düşünülüyor."
'ANKARA'NIN HALEP-LAZKİYE CEPHESİNDE NÜFUZ HESAPLARI VAR'
"Türkiye'nin Suriye'nin sahasında aktif bir rol sürdürebilmesi için, Halep-Lazkiye cephesinde, Ankara'nın desteklediği muhalif gruplar üzerinden bir bölgenin nüfuz altında tutulması hesapları da var" diyen Yuva, bu sebeplerin Eğit-donat'ın neden Türkiye'de hayata geçirilemediğini anlattığını ifade etti.