Kürt milisler, Urfa'yı Rakka'ya bağlayan yol üzerindeki önemli yerleşim birimi olan Akçakale'ye doğru ilerliyor. Kentin IŞİD'in elinden alınması durumunda iki kanton Kobani ve Cizre birleşecek, IŞİD ise yardım aldığı Türkiye'den kesilecek. Ancak en önemlisi, Kürtler güçlerini birleştirmeyi başaracak ve Kürt topraklar, Kuzey Irak Kürt Bölgesi'ne kadar Suriye'nin Özel Bölgesi'ne dönüşecek.
Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Suriye'nin Kürt bölgeleri veya Rojava, iki ideolojik anlayışın, iki stratejinin karşı karşıya olduğu yer. Bir taraftan, IŞİD'in hayatın her alanında sıkı düzenlemeyi amaçlayan köktenci, askeri totaliter anlayış. Diğer taraftan ise Abdullah Öcalan'ın PKK'sıyla yakın ideolojik ve örgütsel bağı olan Demokratik Birlik'in özgürlükçü, etnik ve dini toplulukların kendi kaderini tayin hakkını sınırlamayan askeri demokratik politikası. Milis gruplar, IŞİD'in zorbalığını yaşayan toprakları geri alırken aynı zamanda, Suriye'nin kuzeyinde terkibi açısından renkli olan toplumu normal hayata dahil etmeye yardımcı olacak yeni demokratik örgütlenme biçimlerinin arayışı sürüyor. Tüm bunlar, Rojava kantonlarının sınavı geçip saldırıyı püskürmenin yanı sıra, karşı saldırıya geçmesi sayesinde oluyor."
'KOBANİ DÖNÜM NOKTASIYDI'
Sputnik Radyosu'na konuşan Rusya Federal Kürt Ulusal Kültürel Özerklik temsilcisi Ferhat Patiyev, Demokratik Birlik'in başarısının nedenleriyle ilgili şu yorumda bulundu:
"Başta şunu söylemek gerekir: Kobani zaferi ile psikolojik dönüm noktası geçildi. Psikolojik engel aşıldı ve IŞİD'i yenmenin mümkün olduğu inancı sadece Kürtlerin değil tüm insanların kafasında güçlendi. Ayrıca IŞİD'in ele geçirdiği topraklarda, halka verdiği zulmün de etkisi oldu. Yerel halk başlarda IŞİD denetiminde hayatın Esad rejiminden daha iyi olacağına inanıyordu ama hayatları kabusa dönüştü. Bu Müslüman olup da radikal görüşe sahip olmayan Araplar için de geçerli. IŞİD'in gündelik talepleri kabul edilemez türdendi. Sonuçta, Arap nüfusunun eğilimi değişti. Halihazırda Kobani ile Cizre arasındaki bölgede çatışmaları sürdüren milis birliklerin başarısı, yerel Arap nüfusu tarafından sağlanıyor. Milis birliklerin temel stratejisine göre, kurtarılan topraklar otomatikman kanton hükümetlerin idaresine geçiyor. Bu hükümetler, yerel nüfusa dayanıyor. İnsanlar bunu kabul ediyor. Yerel halk, eski hayatlarına dönme fırsatını verdikleri için Kürt güçlere minnettar."