'Lüks saray' tartışması ise akıllara, 7 Haziran genel seçimlerine günler kala, seçmenin tutumunun nasıl değişeceğine dair soruları getirdi. AK Parti seçmeni, Cumhurbaşkanlığı Sarayı söylemlerinden nasıl etkileniyor? Bu polemik, sandığa nasıl yansır? Denge Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hasan Basri Yıldız ile A&G Araştırma şirketi Genel Müdürü Adil Gür, Sputnik'in sorularını yanıtladı.
‘ÇANKAYA KÖŞKÜ MİSAFİR AĞIRLAMAYA ELVERİŞLİ DEĞİL'
"Cumhurbaşkanı Sarayı, devletin yapmış olduğu bir saraydır" diyen Hasan Bahri Yıldız'a göre bu konu, muhalefet tarafından abartılıyor:
Cumhurbaşkanı, bu meseleleri düşünerek devlete yakışacak bir saray yaratmıştır. Ancak seçimlere giderken muhalefet bunu kendisine polemik konusu yaptı. Recep Tayyip Erdoğan, sarayı şahsı için yaptırmadı. Bu yüzden AK Parti tabanı ve seçmeni bu meseleyi ciddiye almamıştır. Cumhurbaşkanı Sarayı ile AK Parti'yi yıpratmaya yönelik yapılan kampanyaların çok başarılı olmadığı görüşündeyim."
'SEÇMENİN ÖNCELİĞİ CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI DEĞİL'
Saray'ın görüntüsünün tarafsız seçmeni bir ölçüde etkilemiş olabileceğini düşünen Yıldız, "Türk insanının, seçime giderken gündemi asla Cumhurbaşkanlığı Sarayı değil. Bu konunun seçmen üzerinde etkisi yok" ifadelerini kullandı.
'SEÇMEN AİDİYET DUYGUSUYLA HAREKET EDİYOR'
Toplumda iki farklı görüş olduğu kanaatinde olan Adil Gür ise, konuyu şöyle değerlendirdi:
"Birincisi böyle lüks görüntüye, şatafata karşı olan insanlar var. İkincisi devletin güçlü görünmesinden mutluluk duyan insanlar var. Öte yandan, Türkiye'de seçmen davranışına baktığımızda, seçmen kendisine sorulan bir soruya yanıt verirken parti aidiyetini gözeterek cevap veriyor. Yani bugün bir araştırma yapılsa, AK Parti'ye oy verenlerin büyük ve ezici bir çoğunluğunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çok lüks olduğu görüşünde olmadığı ortaya çıkar. Hatta daha iyisinin olması gerektiği yönünde görüş belirtirler. Muhalefet partilerine oy veren seçmenler ise, varsa o zenginlik görüntüsünden rahatsız olurlar. Hem seçmen iki farklı görüşte, hem de parti aidiyetiyle cevap veriyor."
'EKONOMİK KRİZ OLMADIĞI SÜRECE SORUN YOK'
AK Parti'ye oy veren bir seçmenin, "Cumhurbaşkanı lüks bir sarayda oturuyor, ben kararımı değiştireyim muhalefete oy vereyim" demeyeceğini kaydeden Gür, seçmen davranışını belirleyen ana temalar içerisinde bu konunun önemli bir yer tutmadığı görüşünde:
"Seçmen olası bir ekonomik kriz durumunda, işler yolunda gitmezken, belirgin bir yoksullaşma olduğu zaman bu tür konulardan rahatsız olur. Ancak Türkiye'de işsizlik rakamları yükselse de, büyüme rakamlarında azalış olsa da, sokakta bir ekonomik kriz algısı yok. O nedenle Cumhurbaşkanlığı Sarayı meselesi, AK Parti seçmeninin oyunu olumlu ya da olumsuz etkilemeyecektir. Bu konunun, seçim sonucunu değiştirecek, bir partinin oyunu birkaç puan yükseltecek ya da düşürecek bir etkiye sahip olduğunu düşünmüyorum."