Gezi Parkı olaylarının 2'nci yıldönümü nedeniyle İstanbul'da Kadıköy Özgürlük Parkı ve Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda düzenlenen forumlarda yaşamını yitirenler anıldı. İzmir ve Gaziantep'te de forum ve basın açıklamaları yapıldı.
GEZİ PARKI PANKARTLARLA ABBASAĞA'DA
Taksim Dayanışmasının çağrısıyla düzenlenen etkinliklerden bir diğerinin adresi ise Beşiktaş Abbasağa Parkı oldu. Çeşitli siyasi parti, kurum, kitle örgütlerinden yüzlerce insan Abbasağa Parkı'nda bir araya geldi. Pankartlar, kurulan stantlar, çalınan şarkılar, açılan revir alana renk kattı. Etkinliğin yapıldığı alana, Gezi'de yaşamını yitirenler için çizilen resim ve üzerinde "Parklarda, meydanlarda, sokaklarda her yerdeyiz" yazılı dev pankart asıldı. Gezi eylemleri sırasında çekilen fotoğrafların da sergilendiği etkinlikte, çocuklar için de "çocuk ve bilim atölyesi" kuruldu. Etkinlikte, kadınlar da "Gezi'deki kadın mücadelesi" adlı forum düzenledi.
'YAŞIYORSAK, BİZ HER YERDEYİZ'
'GEZİ ŞİİR OLARAK BAŞLADI DESTAN OLARAK DEVAM EDECEK'
Taksim Dayanışması'ndan Ali Çerkezoğlu da forum da yaptığı konuşmada " Bu ülke bilsin ki Gezi ve Haziran direnişi bir şiir olarak başladı ve her gün kendini yeniden yenileyerek bir destan olarak devam edecek" ifadelerini kullandı. Gezi Şehitleri ve Gazileri Platformu adına konuşan Gezi gazisi Volkan Kesanbilici de Gezi'de çok büyük bir aile kurulduğunu ifade ederek, "Yeri geldiğinde birileri bize 'hepimiz oradaydınız' dedi evet hepimiz oradaydık" dedi. Forumun ardından etkinlik, Emeğe Ezgi, Tahribat İsyan, Meluses, Lüksüs, Komik Günler ve Redd'in sahne almasıyla devam etti.
İZMİR'DE GEÇ SAATLERE KADAR ETKİNLİK
GEZİ PARKI OLAYLARINDA ÖLENLER İSTİKLAL CADDESİNDE ANILDI
Taksim Dayanışması'nın, olaylarda ölenleri anmak için Gezi Parkı girişine yaptığı çağrı nedeniyle polis Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na girişe izin verilmezken, aralarında Taksim Dayanışması'ndan Mimar Mücella Yapıcı, Avukat Can Atalay, Doktor Ali Çerkezoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, olaylarda ölen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, sanatçılar Ferhat Tunç, Şebnem Sönmez, olaylarda yaralanan çok sayıda kişi ve çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi yaklaşık 250 kişi, saat 13.00 sıralarında İstiklal Caddesi'nde toplandı. "Her yerdeyiz" yazılı pankartın arkasında toplanan kalabalık, "Her yer Taksim her yer direniş", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" şeklinde sloganlar attı.
Grup üyeleri, cadde üzerindeki bir binanın balkonundan indirilen, üzerinde Gezi Parkı olayları sırasında ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu, "İsyanımız ikinci yılında, acılar kalbimizde umudumuz ile birlikte" yazılı dev bir pankart açtı.
POLİS BARİKAT KURDU
Ellerinde karanfiller ve ‘Taksim Dayanışması' yazılı dövizlerle Taksim Meydanı yönünde yürüyen grubun önü, Fransız Konsolosluğu'na yaklaşık yüz metrelik mesafede polis tarafından kesildi. Taksim Dayanışması'ndan Avukat Can Atalay, polis yetkilileriyle görüşerek, ‘Gezi Parkı girişine karanfil koyarak ölenleri anmak' istediklerini söyledi. Ancak polis, gruba izin vermeyerek dağılmalarını istedi. Bunun üzerine kalabalık cadde üzerinde oturarak beklemeye başladı. Bu sırada gruba hitaben çeşitli konuşmalar yapıldı.
GÜLSÜM ELVAN: İTİBARINI SIFIRA İNDİRDİ, BU DA SANA DERT OLSUN
Eylem boyunca bitkin olduğu gözlenen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, yaptığı konuşmada oğlunun hastanede yaşamak için direndiğini ancak onu kaybettiklerini belirterek, "Çocuğum 14 yaşında vurulmuştu. Yoğun bakımda 269 gün direndi ama maalesef yenik düştü. Ama bunu bile bilemedi, hala benimle uğraşıyor. Çocuğum yok hiç bilemedi. Biz onu kaybettik ama ben onu ekmeğe gönderirken, hastaneden kaldıramadım içime dert oldu. Tayyip Erdoğan bu da O küçük yaşı, kocaman yüreği ile seni fethetti. İtibarını sıfıra indirdi, bu da sana dert olsun" dedi. Yapılan konuşmaların ardından grup üyeleri ellerindeki karanfilleri bulundukları yere bırakarak olaysız şekilde dağıldı.
ZAMAN MUHABİRİNE KISA SÜRELİ GÖZALTI
Polisin Gezi Parkı'nda uyuyanların çıkardığı sırada orada bulunan Zaman gazetesi muhabiri Emre Şencan, çekim yaptığı gerekçesiyle sivil polisler tarafından kısa süreli gözaltına alındı. Şencan'ın ellerini kıvırarak yere yatıran polislerin hakaret ettikleri ve gazetecinin isminiz demesi üzerine hakaret eden polislerden birinin ‘ Amerika'ya mı söyleyeceksin, Fethullah gülen'e mi söylettireceksin' dediği kameralara yansıdı.
'GEZİ RESMİ'NİN AÇILIŞINDA DUYGUSAL ANLAR
Gezi olaylarının 2'nci yıl dönümünde, ressam Haydar Özay tarafından bir buçuk yıllık çalışmanın ardından tamamlanan 50 metrekare büyüklüğündeki "Gezi Resmi" isimli tablo, sergilenmeye başlandı. Karaköy'de bulunan TMMOB İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nin terasında yer alan tablonun açılışına ressam Haydar Özay, Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan, Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahap Korkmaz, Gezi olaylarında gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya, TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Taksim Dayanışması üyeleri ve çok sayıda ziyaretçi katıldı. Ressam Haydar Özay, Gezi olaylarında evlatlarını kaybeden ailelere resim hakkında bilgi verdi. Tualde çocuklarının resmine bakan aileler, duygulu anlar yaşadı.
Ressam Haydar Özay, " Bu resmin tuhaf bir uzunluğu var. Hem boyutu hem de yapılış süresiyle. Yaklaşık bir buçuk yıl bu resme çalıştım. Umarım resim bir değer yaratmıştır. Keşke daha iyi bir şey yapsaydım. Onun da mahcubiyetini yaşıyorum. Bu olağanüstü insanlar için çok daha fazlasını yapmalıyız" dedi.
2015 KENT SİMGESİ ÖDÜLÜ GEZİ PARKI'NIN
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, 2015 kent simgesi ödülünü Gezi Parkı'na verdi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından yapılan açıklamada "13 Mayıs 7. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri (2015) kapsamında 'Kent Simgesi/Landmark' dalında ödüle layık görülen 'Gezi Parkı', biliyoruz ki tüm meslek camiamız tarafından korunup, kollanacak ve yarınlara 'umudun simgesi' olarak taşınacaktır" denildi.
KISACA GEZİ
Taksim'de bulunan Gezi Parkı'na AVM yapılmasını protesto etmek için 2013'ün bahar aylarında başlayan Gezi Parkı Direnişi, parkta bulunan aktivistlerin çadırlarının 30 Mayıs'ta yakılmasının ardından büyüdü. 31 Mayıs akşamı ve 1 Haziran sabahı onbinlerce İstanbullunun Taksim'e gelmesiyle polis geri çekildi. Ancak o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'da düzenlediği Milli İradeye Saygı mitingindeki sözlerinin ardından 15 Haziran'da polis yeniden parka girdi.
Yaz boyu Türkiye'nin birçok kentinde gösteriler düzenlendi. Polisin sert şekilde bastırdığı ylemlerde 1'i polis 8'si sivil 9 kişi hayatını kaybetti, resmi rakamlara göre yaklaşık 9 bin kişi yaralandı.