Fransız Bilgisayar Bilimi ve Otomasyonu Araştırma Enstitüsü’nden (INRIA) yapay zeka araştırmacısı Jean-Baptiste Mouret ve ekibi, kısa süre içinde kendi kendini onararak fonksiyonlarına devam edebilen bir robot geliştirdi. Altı bacaklı robotlar, iki ayaklarının birden kırılması halinde bile iki dakika gibi kısa bir sürede kendilerini tamir ederek, çalışmaya devam edebiliyor. Robotun kolları, motorunun ya da eklemlerinin kırılması halinde bile parçaları doğru yerlere koyma yetisine sahip.
Pierre ve Marie Curie Üniversiteleri liderliğinde yapılan bilimsel çalışmanın detayları, Nature dergisinde yayınlandı. Bilim haberleri sitesi Live Science’a konuşan Jean-Baptiste Mouret, mekanizmalarında her türlü hasarı meydana getirmelerine karşın robotların ortaya çıkan duruma kendilerini adapte edip çalışmayı sürdürdüklerini belirtti.
Fransız araştırma ekibi, çalışmalarında hayvanların yaralandıktan sonra bile bu durumun üstesinden gelmesini kendilerine örnek aldı. Ekibin bu robotları geliştirmedeki amacıysa, okyanusun derinliklerinde ve uzayda dahi varlıklarını sürdürebilen sıradan robotların, hasar gördüklerinde insan yardımı olmadan kendilerini tamir edip bu koşullara uyum sağlayamaması durumunu ortadan kaldırmak.
Baptiste Mouret, "Robotları orman yangını alanlarına, depremde sağ kalanları bulmak için afet bölgelerine ya da Fukuşima Santrali gibi nükleer krizlerin yaşandığı noktalara gönderdiğimizde, hasar almaları halinde dahi çalışmalarını sürdürmelerine ihtiyaç duyuyoruz. Yaptığımız şey, bir bacağı kopsa da çalışabilen bir robot bulmak değil; ortaya çıkan yeni koşullarda bile çalışmaya devam etme yollarına bulan bir sistem geliştirmek" dedi.