Sputnik’e konuşan uzmanlar, 1 yıldır sürdürülen soruşturmada başkanlık seçiminden birkaç gün önce harekete geçilmiş olmasını 2018 Dünya Kupası’nı Rusya’nın elinden alma ve İsrail’in Filistinli futbolculara yaptıkları yüzünden turnuvalara katılamaması yönündeki oylamayı engelleme çabası olarak niteledi.
Illinois Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Francis Boyle, “FIFA, bugünkü toplantısında yıllardır Filistinli oyunculara çok kötü davranan İsrail’e yaptırım uygulayıp uygulamamayı da oylayacak. İsrail’in üyeliğinin askıya alınabileceği dahi öngörülüyordu. Ama bu operasyon tüm bu süreci değiştirebilir” dedi. Zamanlamanın hem Rusya hem de Filistin’in aleyhine olduğuna vurgu yapan Boyle, Washington’ın Şubat 2014’te Soçi’de düzenlenen Kış Olimpiyatı konusunda da benzer bir tavır takındığını hatırlattı: “Obama, Ukrayna’nın eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e yapılan darbenin zamanlamasını da Soçi Olimpiyatını zora sokacak şekilde kullanmıştı.”
Antiwar.com sitesi editörü Jason Ditz de ABD’nin Ukrayna’daki Maidan olaylarından bu yana Rusya’yı uluslararası spor organizasyonlarından uzak tutmaya çalıştığını belirtti. Yine Sputnik’e konuşan Ditz, operasyonun amacının İsrail’in Dünya Kupası’ndan atılmaması için FIFA’ya baskı yapmak olduğunu savundu.
Vocal pro-Palestinian supporters outside 65th conference want #Israel suspended from #FIFA, chanting ‘#FreePalestine’ pic.twitter.com/sP6PzJOPXo
— Harry Fear (@harryfear) 28 Mayıs 2015
FIFA’ya 1998’den beri üye olan Filistin Futbol Federasyonu (PFA), futbolcularının sınır geçişine izin vermeyip antrenman ve müsabakalara katılmasını engellediği için İsrail’in turnuvalardan men edilmesini talep etmişti. Bunun olabilmesi için 209 üyeli FIFA’nın üçte ikisinin ‘evet’ oyu vermesi gerekiyor.
FIFA Başkanı Sepp Blatter hem İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hem de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştü. Blatter, siyaset ile sporun karıştırılmaması adına oylamaya karşı olduğunu dile getirmişti. Nitekim İsrail’in de ‘hayır’ oyu için lobi çalışmalarına devam ettiği biliniyor. Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, üyelerin yüzde 70’ine ulaşıldığını, ama Müslüman ülkelerin üyeleriyle irtibat kuramadıklarını söylemişti.
Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, operasyonunun ABD ile Rusya arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. Rathke’ye, günlük basın brifinginde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, rüşvet operasyonuna ilişkin “ABD'nin kendi yargısını başka ülkelerde yaymaya çalışmasının bariz bir girişimi” nitelendirmesinde bulunduğu hatırlatılarak, operasyonun Washington-Moskova ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği soruldu. Rathke, soruya, “Bu doğru değil. Bunun Rusya ile bir alakası yok. Bunun ilişkilerde etkisi olacağını düşünmüyoruz” yanıtını verdi.
Bu arada istifa talep eden UEFA Başkanı Michel Platini’ye, 5. kez başkanlık koltuğuna oturmak için Ürdün Prensi Ali ile yarışan Blatter’dan cevap geldi. 65. FIFA Kongresi’nin açılışında konuşan ve operasyonun ardından ilk kez kameralar karşısına geçen Blatter, ‘bireysellik’ vurgusu yaptı. Futbola utanç ve aşağılama getiren bireylerin bu adımlarını kınayan Blatter, “Pek çok kişi futboldan beni sorumlu tutuyor, ama herkesin ne yaptığını her an denetleyemem. İnsanlar yanlış şeyler yapmak isterse, bunları saklamaya da çalışır. Bu süreçte daha da kötü haberler gelebilir” dedi.
Salonun dışında ise Blatter karşıtı gösteriler yapıldı.
MARADONA: BEN SÖYLEYİNCE DELİ DAMGASI YEMİŞTİM
Operasyondan birkaç gün önce Telegraph’da “FIFA yolsuzluk meydanına dönüştü. Sepp Blatter da bunu yüzüyse, demek ki çok kötü bir yerdeyiz” başlıklı bir yazı kaleme alan efsane futbolcu Diego Maradona da, operasyonunu haklılığını teyit ettiğini söyledi. Memleketi Arjantin’de bir radyo kanalına konuşan Maradona, “Deli olduğumu düşünmüşlerdi ama sonunda gerçek ortaya çıktı. Futboldan, şeffaflıktan nefret ediyorlar. Üstü kapalı anlaşmalardan bıktık. İnsanlara yalan söylenmesinden bıktık” dedi.
Öte yandan FIFA yetkililerinin ortaya çıkan suçları sponsorları da hiç memnun etmedi. VISA, FIFA'nın suçlamaların merkezinden kurtulmaması halinde, ana sponsorluk kararını yeniden gözden geçireceğini açıkladı. Coca-Cola, "Uzun süredir devam eden bu tartışmalar FIFA Dünya Kupası'nın misyon ve idealiyle örtüşmemektedir" açıklaması yaptı. Adidas, FIFA Dünya Kupası ana sponsorluğunun devam edeceğini ancak son iddialar sonrası FIFA'nın ‘şeffaflık standartlarına’ daha fazla önem vermesi gerektiği ifade edildi. Sony ise sponsorluk anlaşmasını uzatmadı.