Kassis, Suriye muhalefeti bileşenlerinden 21 grubun katıldığı görüşmelerde imzalanan deklarasyon metniyle teröre karşı birleşik cephe ihtiyacının vurgulandığını bildirdi.
Deklarasyona 6 muhalefet grubunun imza koymadığını bildiren Kassis, söz konusu grupların Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın devrilmesini şart koştuğunu aktardı.
Kassis, Astana görüşmelerinin umut verici olduğunu da vurguladı.
Suriyeli aktivist Ammar Abdülhamid ise imzalanan deklarasyon metniyle Suriye'deki yabancı birliklerin ülkeden çekilmesi konusunda anlaşıldığını bildirdi. Politik çözüm vurgusu yapan Abdülhamid, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında çözüm bulunması için çalıştıklarını vurguladı.
Sarbast Nabi ise Astana görüşmelerinden somut sonuçlar çıktığını belirterek "Suriye'de barışın sağlanması için ilk kez bir dizi ilkede mutabık kaldık'' dedi.
ASTANA'DA İKİNCİ TOPLANTI YAPILABİLİR
Ocak ve Nisan ayından gerçekleşen Suriye görüşmelerine iki kez ev sahipliği yapan Moskova'nın ardından, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşen görüşmelere Suriye hükümetinden temsilci katılmadı.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov da Astana'daki Suriye görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, istenirse ikinci bir toplantıya da evsahipliği yapabileceklerini söyledi.
Kazakistan'ın pozisyonunun nötr olduğunun altını çizen İdrisov, amaçlarının Suriye krizinin barışçıl çözümü için gerekli koşulları yaratmak olduğunun altını çizdi.
İdrisov, Haziran ortasında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Cenevre'de bir araya gelme ihtimallerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.