ABD merkezli düşünce ve araştırma kuruluşu Stratfor uzmanlarına göre Rusya, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini inşa ederek bir taşla iki kuş vuracak. Rus devletine ait enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı sayesinde hem Avrupa'daki gaz ihracatı hacmini hem de hızla büyüyen Türkiye doğalgaz pazarındaki payını artırabilecek.
Stratfor uzmanlarının tespitlerini Sputnik'e yorumlayan IAEE seçilmiş Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akımı'nın sadece Rusya için değil, bütün bölge ülkeleri için bir ‘kazan kazan projesi' olduğunu söyledi.
'RUSYA, TÜRKİYE VE AVRUPA TÜRK AKIMI'NDAN KAZANÇLI ÇIKACAK'
'AB'NİN TÜRK AKIMINA KUŞKUYLA BAKMASI ŞAŞIRTICI DEĞİL'
Avrupa Birliği'nin Türk Akımı projesine kuşkuyla yaklaşmasının anlaşılır olduğunu kaydeden Kumbaroğlu, şunları söyledi:
"Tabii burada birtakım jeopolitik, stratejik hamleler olacak. Avrupa Birliği, Rusya'nın Güney Akımı projesini iptal edip bunu Türk Akımı ile Türkiye'ye yönlendirmesinden rahatsız olacaktır. Buna hiç şaşırmıyorum. Çünkü ortada AB üyesi olmayan bir ülke olan Türkiye var ve Türkiye Avrupa'nın enerji arzı güvenliğinde bir anda kilit bir öneme sahip olacak. Dolayısıyla Avrupa Birliği bu projenin hayata geçmesi yerine başka alternatifler üzerinde çalışma yapabilir."
'RUS GAZI EKONOMİK OLURSA SİYASET ENGEL OLMAZ'
"En önemli olan işin ekonomik kısmı. Rusya'dan gelen gaz ucuz olursa, bunu politik gerekçelerle engellemek zor olacak. Avrupa'ya ABD'den de LNG gelecek. Ama LNG'nin boru hattından gelecek gaz ile rekabet etmesi çok zor. Gazın milliyeti de olmaz; teknik özellikleri, fiyatı olur ve bu fiyatla ekonomik olarak bir rekabet söz konusu olur. Dolayısıyla Rusya'nın gazı, 2019 yılında Türk Akımı ile Avrupa'ya ilk kez geldiğinde, önce fiyatlara bakılacak. Rus gazı ekonomik olarak cazipse Avrupa'nın arz güvenliğine destek sağlayan bir enerji kaynağı olacak."
'TÜRK AKIMI ANKARA VE ATİNA İÇİN İŞBİRLİĞİ PROJESİDİR'
Atina'dan gelen bu açıklamaya prensipte katıldığını belirten IAEE Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, "Türk Akımı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğini destekleyecek bir projedir. Kıbrıs sorunu dahil ihtilaflı konuların hızla çözümüne yönelik bir yakınlaşma dönemi olabilecektir. Hatta bu projenin Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerine de olumlu yansıması gerekir" yorumunda bulundu.
'AVRUPA ENERJİ BİRLİĞİ ZOR BİR PROJE'
Avrupa Birliği'nin Rusya'ya olan gaz bağımlılığın azaltılıp, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini amacıyla gündemine aldığı ‘Avrupa Enerji Birliği' projesine de değinen Gürkan Kumbaroğlu, bunun uygulanabilirlik açısından kolay bir proje olmadığını söyledi. Avrupa'nın içinde ‘çok seslilik' olduğuna vurgu yapan IAEE Başkanı, "Avrupa'da bütün enerji politikalarını tek bir merkezde yönlendirmek kolay değil" ifadesini kullandı.