Cumartesi Anneleri'nin ilk eyleminin üzerinden tam 20 yıl geçti. İlk kez 27 Mayıs 1995'te gözaltında işkenceyle öldürülen öğretmen Hasan Ocak'ın ailesi hak savunucularıyla birlikte Galatasaray'da oturma eylemi yaptı. Eylem, Rıdvan Karakoç ailesi ve diğer kayıp yakınlarının katılımıyla büyüdü. Artık Türkiye'nin en uzun süreli sivil itaatsizlik eylemi niteliğinde.
ALAKASIZ TANIK
Yirmi yılda birçok kez dosyaya bakan cumhuriyet savcısı değişti. Son atanan savcıysa Hasan Ocak gözaltına alınmadan önce son uğradığı yerdeki halasının oğlunun tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Ailenin avukatı Gülseren Yoleri, "Biz de gerekli adresi savcılığa ilettik. Bunun anlamı nedir diye soracak olursan, Hüseyin Toraman dosyasında, sahteliği yıllar önce kanıtlanmış plaka sorgulamasından bir farkı yok. Savcının tanık olarak dinlemek istediği kişi, Hasan'ın kaçırılmasına ya da gözaltına alınmasına tanıklık etmiş biri değil. Hasan'ın ağabeyi Hüseyin'le aynı handa mağaza işleten, Hasan'ın sadece selam verip geçtiği bir kişi. Bu davet, bizim dilekçelerimizde defalarca işaret ettiğimiz muhtemel sanıklara olmalıydı" dedi.
ERDOĞAN BERFO ANA'YI DİNLEDİ AMA…
MÜDAHİL OLAMADILAR
Cumartesi Anneleri'nin çocuklarının akıbetini sordukları en uzun soluklu iktidar AK Parti oldu. Cumartesi Anneleri, dönemin Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la da görüştü. 12 yılda Berfo Ana'nın derdinin dinlenmesi gibi hamasi ve şovdan öteye gitmeyen kabulden başka bir sonuç alınamadı. 12 Eylül darbesini yargılama ve derin devletle hesaplaşma adı altında açılan davalara müdahil olmalarına da onay verilmedi.
DÜNYADA SONUÇ ALINDI
Güney Amerika ülkelerinin acılarla dolu darbeler tarihinin en kötü örneklerinden biri Arjantin. Askeri yönetim sırasında 30 bin insanın kaybolduğu, katledildiği belirtiliyor. "Kaybolan" çocuklarının akıbetini öğrenmek, ölü, canlı onlardan haber alabilmek için ilk kez 1977'de Buenos Aires'te devlet başkanlığı sarayının yakınında Plaza de Mayo meydanına çıktılar. Evlatları gözaltında kaybedilmiş 14 kadındılar. Eylem yaptıkları meydanın adını alarak Plaza de Mayo Anneleri olarak tarihe geçtiler.
114 TORUN BULUNDU
Israrlı eylemleriyle birlikte kaybolanların bulunması için Ulusal Komisyon hayata geçirildi. Burada kayıp-arayanlar listesinin yanı sıra yakınları DNA veri tabanı da oluşturmuş durumda. Meydana çıkanlar arasında, anne babası öldürüldükten sonra polislere ya da askerlere evlatlık verilen çocukların büyükanneleri de bulunuyor. Geçen yıl komisyona başvuranların DNA analizlerinin ardından 114'ü torunlarına kavuştu. İspanya'da da cunta dönemi kayıplarına ilişkin çalışmalar yapıyorlar. Şili, Brezilya gibi ülkelerde de oluşturulan kurban yakınlarının öncülük ettiği örgütler, "kayıplarını" anarak sorumluların adalete hesap vermesi için meydanları boş bırakmıyor.
BUGÜN İKİ YERDE EYLEM VAR
Cumartesi Anneleri 20. yıl nedeniyle bu kez cumartesi günü değil, çarşamba günü Taksim Galatasaray'da buluşacak. Cumartesi Anneleri, bugün saat 12.00'de Çağlayan'daki İstanbul adliyesinde akşam saat 20.00'deyse Galatasaray Meydanı'nda bir kez daha "Kayıplarımız nerede? Adalet nerede?" diye soracaklar.