Filistin’in devlet olarak tanınması perspektifi, SYRİZA’nın seçim genelgesinde yer alan bir vaatti. Marksist kulvardan siyasi mücadeleye atılan SYRİZA, Filistin sorununda Filistinlilerin yanında duruyor ve geçmiş dönemde Filistinlilerin maruz kaldıkları adaletsizlikleri sorgulamasıyla ön plana çıkıyor.
Yunanistan’da halihazırda gündemde olan borç anlaşmasının yenilenmesi ve Atina’nın son dönemde Tel Aviv ile geliştirmiş olduğu bölgesel işbirliği nedeniyle, Filistin’in tanınması yönünde dikkatli adımlar atılıyor.
Sputnik’e Atina’daki hükümet ve basın koridorlarından ulaşan son bilgilere göre, İsrail ile olan ilişkileri göz ardı etmeyen SYRİZA-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti, Filistin’in tanınmasını hükümet kanalı yerine meclis vasıtasıyla ele almayı daha doğru buluyor. Yunanistan’daki uzmanlar, diplomatik teamüllere göre bir devletin başka bir devletçe tanınmasının genelde bakanlar kurulu kararı, resmi gazetede bu kanunun yayınlanması ve tanınma kararının diplomatik kanallardan ilgili mercilere ulaştırılması yoluyla hayata geçirildiğini vurguluyor. İsrail ile olan ilişkilerini zedelemek istemeyen Atina, bu metodun yerine meclis kararını gündemine almış durumda. Atina’nın stratejisine göre, önümüzdeki haftalarda, muhtemelen borç anlaşmasının uzatılmasından hemen sonra, Yunanistan parlamentosunda büyük olasılıkla Filistin Başkanı Mahmud Abbas’ın katılımıyla özel bir Filistin oturumu gerçekleştirilecek. Bu oturumunda Filistin’in devlet olarak tanınması oylanacak.
Filistin'i ‘yan yollardan’ devlet olarak tanımaya çalışan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan-İsrail ilişkilerini de büyük önem atfediyor. Bu noktanın altını çizen Sputnik kaynakları, ilerleyen aylarda Yunanistan’ın Kıbrıs ve İsrail’in katılımı ile küçük ölçekte yeni bir Akdeniz Zirvesi’ne hazırlandığı bilgisinin altını çiziyorlar. Üç ülkenin bir araya gelmesi ile beraber enerji, ortak savunma ve diplomatik ilişkilerin pekiştirilmesi gibi önemli konular masaya yatırılacak.