Ria Novosti ajansının aktardığı habere göre Winnefeld, "Elbette Rusya gibi güçlü bir ülke, Avrupa'daki füze savunma sistemini çok hızlı bir şekilde etkisiz hale getirebilir. Biz Avrupalı müttefiklerimize, İran'dan ya da bölgede oluşan diğer olası tehditlerden onları korumak için yardım ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Winnefeld, "ABD'nin Rusya'nın balistik füzelerine karşı Avrupa'da füze savunma sistemi kurmak gibi bir politikası yok. Polonya ve Romanya'daki füze savunma sistemleri, daha uzak mesafelerdeki başka ülkelerden Avrupalı müttefiklerimize gelebilecek saldırılara karşı kuruldu" dedi.
‘RUSYA SİSTEMDEN ENDİŞE EDECEĞİNE İRAN'I İKNA ETSİN'
Rusya'nın Avrupa'daki füze kalkanından endişe duymak yerine İran'ı füze programını sonlandırmaya ikna etmesi gerektiğini savunan ABD Genelkurmay 2. Başkanı, "Rusya ve Çin'in bu konuda yapabileceği en iyi şey, Kuzey Kore ve İran'ı balistik füze geliştirme programından vazgeçmeye ikna etmek olur. Ancak maalesef, bunun gerçekleşmediğini görüyoruz" diye konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran ile nükleer programı konusunda anlaşma sağlanmasının ardından, ABD'nin Avrupa'da füze savunma sistemi kurmasına gerek kalmadığını söylemişti. NATO temsilcisi Oana Lungescu ise İran ile nükleer programı konusunda anlaşmaya varılmasının, ittifakın füze kalkanı projesinden vazgeçeceği anlamına gelmediğini açıklamıştı.