İngiliz The Sunday Times gazetesine konuşan ABD'li bir savunma yetkilisi, Suudi Arabistan'ın Pakistan'dan nükleer silah alabileceğini iddia etti. Adı belirtilmeyen yetkili, "Suudlarla Pakistanlılar arasında uzun zamandan beri böyle bir anlaşma vardı. Riyad da sonunda anlaşmanın gerçekleşmesi yönünde stratejik bir karar aldı" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin halen NATO üyesi bir ülke olarak, NATO şemsiyesi çerçevesinde ABD'ye ait nükleer silahları barındıran İncirlik Üssü'nde, 50 ila 90 adet B61 tipi atom bombası bulundurduğu biliniyor. NATO kaynakları, ABD'nin bölgede nükleer operasyona müsait uçaklarının artık bulunmadığını, Türk Hava Kuvvetleri'nin ise nükleer NATO operasyonları için bugün artık ehliyetinin bulunmadığını vurguluyor. Bu durumda, İncirlik Üssü'ndeki nükleer silahlar kullanıma hazır bir durumda bulunmuyor.
Bu durumda Türkiye'nin NATO'dan bağımsız olarak nükleer silah sahibi olmasına ihtiyaç var mı? Birbirine karşıt pozisyonlarda bulunan İran ve Suudi Arabistan, nükleer silah sahibi olurken, NATO şemsiyesi Türkiye'ye yeter mi? Türkiye'nin İran'a karşı Suudi Arabistan'la ve diğer körfez ülkeleriyle ortak hareket etmesi durumunda, Tahran Türkiye'ye bir tehdit oluşturur mu?
Türkiye'nin Nükleer Geleceği Kitabı'nın yazarı Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen konuyu Sputnik'e değerlendirdi.
'NÜKLEER MÜZAKERELERDEN OLUMLU SONUÇ ÇIKACAK'
İran'la sürdürülen nükleer müzakerelere dikkat çeken Ülgen, "İran'ın nükleer silaha sahip olmasının önlemesi için görüşmeler devam ediyor. Bence 30 Haziran'da gelecek nihai sonuç olumlu olacak. Dolayısıyla İran'ın nükleer silaha sahip olması olasılığı gittikçe azalıyor" ifadelerini kullandı.
'NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMAK KOLAY DEĞİL'
Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye veya diğer ülkelerin nükleer silaha sahip olmasının önünde ciddi engeller olduğunu söyleyen Ülgen, "Nükleer silaha sahip olmak o kadar kolay değil. Büyük maliyetleri gerekli kılıyor. Ayrıca nükleer silah programını değiştirmek çok uzun yıllar gerektiriyor. Ne Suudi Arabistan, ne de Mısır şu anda böyle bir programı yürütecek alt yapıya sahip değiller" dedi.
'TÜRKİYE NÜKLEER SİLAH ARAYIŞINA GİRMEYECEK'
NATO ülkesi olan Türkiye'nin, nükleer silah edinmek için hamle yapmayacağını düşünen Ülgen şöyle konuştu:
"Türkiye, ABD'nin nükleer şemsiyesi altında bulunan bir ülke. O nedenle nükleer güvenlik ilişkisini riske atacak ve uluslararası hukuku da çiğneyecek biçimde nükleer silah arayışına girmeyecek."
'İRAN'IN NÜKLEER SİLAHLARI, TÜRKİYE İÇİN TEHDİT DEĞİL'
Ülgen'e göre İran'ın nükleer silah sahibi olması, Türkiye açısından bir tehdit oluşturmuyor:
"İran'ın nükleer silah sahibi olması, Türkiye'ye karşı atılan bir hamle olmaz. İran atacağı adımı bölgesel olarak kendi nüfuzunu arttırmak için ve ABD'nin baskısından kurtulmak için atıyor."