'NÜKLEER ANLAŞMA, PETROL PİYASASINI KARIŞTIRABİLİR'
İran'da petrol üretimindeki ani artış ve bu ülkenin küresel petrol pazarına dönüş beklentisi, Suudi Arabistan ve hatta ABD gibi petrol liderlerinin endişelenmesine neden oluyor. Peki, İran'ın küresel petrol pazarına girişi, yapısını ne kadar etkileyebilir? Londra'da yaşayan İranlı bağımsız ekonomi uzmanı Manuçehr Tekin, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
İran, yaptırımlar iptal edildikten 3 ay sonra petrol ihracatında yaptırım öncesi seviyeye ulaşmayı planladığını defalarca ifade etti. Bu planlar, İran'a petrol piyasasındaki mevcut oyuncuları sıkıştırma fırsatını veriyor. Zira İran'ın teklif ettiği petrol hacmi, farklı uzmanlara göre, dünyanın en büyük petrol ihracatçıları listesinde birkaç basamak yükselerek dördüncü sıraya yükselmeye izin verecek. Bu, diğer petrol ülkelerini endişe ediyor. Ancak rekabetin her zaman olduğu gibi gelecekte de olacağını, bu faktörün hiçbir zaman kaybolmayacağını vurgulayan Manuçehr Tekin, şunu söyledi:
"Tüm petrol şirketleri ve petrol ihraç eden ülkeler arasında rekabet var. Bu doğal. OPEC üyeleri bile, aralarında yakın işbirliği yapmalarına, düzenli toplanmalarına, petrol fiyatlarının korunması yönünde açıklamalarda bulunmalarına ve ortak politikalarını koordine etmelerine rağmen, yine de birbirleri için birer rakip. Hepsi, örneğin Çin gibi dev tüketiciye petrol satmak istiyor. İran istisna değil. Ancak bu ülke, son birkaç yıldır, yaptırımlar yüzünden petrol satamıyordu. Şimdi, yaptırımlar kalkarsa, rekabet daha da kızışacak. Ancak bu, genel olarak piyasadaki dengeyi hiçbir şekilde bozmayacak."