Endonezya'ya bağlı Açe bölgesinde geçtiğimiz hafta balıkçılar ve yerel halk yaklaşık 700 Bangladeşli ve Arakan Müslümanı denizden kurtararak kamplara yerleştirdi. Açe bölgesinde kurulan kamplara yerleştirilen kaçak göçmen sayısı 1500'e ulaştı.
Açeli balıkçı, yetkililerin, "boğulsalar dahi kurtarmayın" telkininde bulunduğunu belirtti. Endonezya ordusunda görevli bir subay, daha fazla kaçak göçmenin Açe kıyılarına çıkarılmasının yasalara aykırı olduğunu açıkladı.
BÖLGEDEKİ ÜLKELER SINIRLARI KAPATTI
Bu ülkeler göçmen akınından Myanmar'ı sorumlu tutuyor. Arakan Müslümanları'na baskı yapan Myanmar'ın bundan vazgeçmesi istendi.
Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) dönem başkanı Malezya'nın Dışişleri Bakanı Anifah Aman'ın dün Bangladeşli mevkidaşıyla yaptığı görüşmede de Güney Asya'da denizde mahsur kalan göçmenler konusu gündeme gelmişti.
Malezya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Anifah'ın çarşamba günü Kuala Lumpur'da Endonezya ve Tayland dışişleri bakanları Retno Marsudi ve General Tanasak Patimapragorn'u konuk edeceğini, Myanmar'ın Malezya'nın davetine icabet etmemesi durumunda göçmen krizini daha geniş ölçekte ele almak üzere acil toplantı çağrısı yapacağını açıkladı.
MYANMAR BASKIYA KARŞI ÇIKIYOR
Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Adaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduğunu açıkladı.
BAN'DAN MALEZYA VE TAYLAND'A UYARI
Göçmenlerin durumuna ilişkin Malezya ve Tayland başbakanlarıyla görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, uluslararası hukukun gereklerinin yerine getirilmesi ve göçmenlerin kurtarılması gereğini söyledi.
Göçmen teknelerinin zamanlıca limanlara kabul edilerek mültecilerin karaya çıkmasına izin verilmesini isteyen Ban, teknelerin geri gönderilmesinden kaçınılması uyarısı yaptı.