Gruşko, "Böyle bir mektubun olduğunu duyduk. Bunu, NATO'yu doğu sınırlarını daha fazla güçlendirme kararı almasına zorlamak için yeni bir çaba olarak görüyoruz. Bu tür adımlar, Rusya'yı şeytan gibi göstermek, bu ülkelerin tehdit altında olduğunu, korumaya ihtiyaç duyduklarını, Galler'de onaylanan tedbirlerin yetersiz olduğunu ve sadece Kurucu Antlaşma'nın tüm hükümlerine aykırı büyük askeri varlığın bu ülkeleri doğudan gelen tehdide karşı koruyabileceğini kanıtlamak için yapılan propagandayı sürdürmek için atılıyor" yorumunda bulundu.
Rusya Daimi Temsilcisi, "Bu, NATO'nun doğu sınırlarını güçlendirmek için neden bu maliyetli tedbirleri göze aldığını anlatan uzun vadeli propaganda kampanyasının bir parçası. Bu tedbirlerin ideolojik boşlukta yaşayamayacağı ortada" dedi.
Rus diplomat, "Tehlikeli olan, alınan askeri kararların Rusya'ya karşı düşmanca politika üretecek olması. Tehlikeli olan, bunun çatışmaya dönüşmesi ve güvenlik alanında işbirliği ile normal pragmatik ilişkilere dönüşün artık zor olacağı duruma gelinmesi" diye ekledi.
Litvanya, Letonya ve Estonya'nın, Ukrayna merkezli gelişmeler ve 'bölgede güvenliğin korunması' gerekçesiyle topraklarında kalıcı kuvvetin konuşlandırılması için yakın zamanda NATO'ya başvuracakları bildirilmişti. Üç ülkenin bu amaçla, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip Breedlove'a ortak bildiri gönderdiği belirtilmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konuyla ilgili yorumunda, "Mektubu alınca titiz bir şekilde okuyacağız ve çeşitli teklifleri inceleyeceğiz" demişti.