Polonya ve 3 Baltık ülkesinde (Estonya, Letonya ve Litvanya) ‘Atlantik Rejimi' adı altında Amerikancı bir askeri program yürütüldüğünü ifade eden Gruşko, rotasyon esasına dayalı bu programın artık ‘sürekli' hale dönüştüğünü söyledi. Yakın zamanda Estonya'da 13 bin askerin katılımıyla Soğuk Savaş döneminden sonra yapılan en büyük askeri tatbikatın gerçekleştirildiğini hatırlatan yetkili, "Tüm bunlar, kendi askeri planlarımızda dikkate almamız gereken yeni bir siyasi ve askeri gerçeklik yaratıyor. NATO'nun bu eylemlerinin gerçek güvenlik tehditlerine dayanmıyor ve 1997 yılında imzalanan Rusya-NATO işbirliği temel anlaşmasını tehdit ettiğini düşünüyoruz" dedi.
NATO'nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin istikrarsızlık ve silahlanma yarışını da beraberinde getireceği uyarısında bulunan Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi, "NATO'nun herhangi bir yöne doğru ve özellikle de Rusya sınırlarına doğru genişlemesi, siyasi ve askeri anlamda çok ciddi olumsuz sonuçlar getirir. Bu sürece dahil olanlar büyük hata yapar, çünkü bu, durumun ciddi ölçüde istikrarsız hale gelmesine ve silahlanma yarışına yol açar" ifadelerini kullandı.
NATO'YA UKRAYNA VE GÜRCİSTAN UYARISI
ÇAVUŞOĞLU "NATO'NUN GENİŞLEMESİNDEN YANAYIZ" DEMİŞTİ
Antalya'da düzenlenen NATO toplantısının ardından açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz NATO'nun genişlemesinden yanayız. Şu anda 4 aday ülke var, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Gürcistan. Biz aslında 2016'nın genişleme zirvesi olmasını istiyoruz. Üyeliği hak eden ülkelere üyelik davetinin gönderilmesi gerekiyor. Bu konuda ciddi adımlar atan ülkelere de üyelik eylem planının mutlaka uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yöndeki tutumuz da devam edecek" demişti.