Rus gazetesi Kommersant'a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın silahların kontrolü ve uluslararası güvenlikten sorumlu Bakan Yardımcısı Rose Gottemoeller, ilerleyen zamanlarda Rusya ile füze savunması alanında işbirliği anlaşması imzalamayı umduklarını açıkladı.
Peki bu açıklama, nasıl değerlendirilebilir?
Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi'nden Avrasya uzmanı Orhan Gafarlı, Sputnik Haber Ajansı'na verdiği demeçte konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Moskova ile Washington arasında, füze savunma sistemi bağlamında yeni bir işbirliği mümkündür. Ama ortaya şu soru çıkıyor: ortak füze savunma sistemi kime karşı kurulacak? ABD, füze savunma sistemini Doğu Avrupa'ya yerleştirmek için yeni manevra yapmakta. Burada amaç Rusya'yı Doğu Avrupa'da NATO füze savunma sistemine ikna etmek. Daha sonra Washington, Rusya’ya Doğu Asya veya Batı Asya’da füze savunma sistemi kurabileceğini söyleyecek. Fakat böyle bir füze savunma sistemi, Moskova’nın işine gelmiyor. Böyle bir gelişme, Çin, Hindistan ve Rusya arasında ilişkileri de olumsuz etkileyebilir.
Bu şartlar altında başlayacak görüşmeler, sonuç alıcı bir karakter taşımayacak ama Rusya ve ABD arasında bir diyalogun oluşmasına yardımcı olacaktır. Soğuk Savaş döneminde de iki süper güç silahlanma yarışını durdurmak ve balistik füze sistemi ilgili birçok anlaşmalar yapmıştı. Genellikle bu anlaşmalar, iki süper güç arasında ilişkilerin yumuşama aşamasına geçmesine katkı sağlamıştır.
Diğer yandan, Soğuk Savaş döneminde benzer gelişmeler sonrasında Sovyetlerin gücünün daha da azaldığını dikkate almak gerekiyor. Yani Rusya'nın geçmişten aldığı yeteri kadar ders olduğunu biliyoruz. Bu nedenle gelecekle ilgili daha pragmatik kararlar alabilir."