Toplantılarda 2016 yılında yapılması planlanan NATO Varşova Zirvesi çalışmalarının ele alındığını belirten Çavuşoğlu, dün sabah bir araya geldiği ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesinde, Kerry'nin, İran'la sürdürülen nükleer müzakereler ve Rusya'ya yaptığı ziyaret konusunda bilgi verdiğini bildirdi.
Askeri bir güçle değil ama sivil bir misyonla NATO'nun Afganistan'da kalmaya devam edeceğini kaydeden Çavuşoğlu, "Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde üye ülkelerin bazıları ve Türkiye, Afganistan'a bu desteğini devam ettirecek. Türkiye her zaman Afganistan'ın yanında olmuştur ve Afganistan halkı ihtiyaç duyduğu sürece biz Afganistan'da olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
'MEVCUT STRATEJİLER IŞİD'İ DURDURMAYA YETMEDİ'
Toplantılarda güneyden ve doğudan gelen tehditlerin de görüşüldüğünü ifade eden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, özellikle güneyden gelen tehditlere bakıldığında IŞİD, Irak ve Suriye'deki durum ile artık Ortadoğu'yu yakından ilgilendirmeye başlayan Yemen ve Libya'yı değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.
NATO toplantısı oturumlarında bu konunun gündeme geldiğini ve tüm ülkelerin birçok konuda konsensüs oluştuğunu belirten Çavuşoğlu, "Ama şu da bir gerçek ki henüz hâlâ DAEŞ'le mücadele konusunda sonuç alıcı bir stratejimizin olmadığını da üzülerek söylemek durumundayım" şeklinde konuştu.
'NATO'NUN GENİŞLEMESİNDEN YANAYIZ'
"Biz NATO'nun genişlemesinden yanayız. Şu anda 4 aday ülke var, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Gürcistan. Biz aslında 2016'nın genişleme zirvesi olmasını istiyoruz. Üyeliği hak eden ülkelere üyelik davetinin gönderilmesi gerekiyor. Bu konuda ciddi adımlar atan ülkelere de üyelik eylem planının mutlaka uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yöndeki tutumuz da devam edecek. Bu vesileyle iki gün önce akşam yemeğinde Visegrad Dörtlüsü (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ve Polonya) dışişleri bakanları ve Türkiye toplantısı yaptık. Burada Türkiye'nin AB üyeliği, enerji güvenliği gibi hepimizi ilgilendiren konuları ve balkanları enine boyuna değerlendirdik."