Rusya Organize Sanayi Bölgeleri Derneği'nden kalabalık bir heyet, 11 Mayıs'tan bu yana Türkiye'de temaslarda bulunuyor. Ankara, Bursa ve Eskişehir'deki organize sanayi bölgelerini yerinde inceleyen heyet, Türkiye'nin bu alandaki tecrübe ve başarılarını analiz edip Rusya'da uygulamayı amaçlıyor. Heyette, Rusya'nın Penza, Vladimir, Samara, Sverdlovsk, Smolensk, Tula, Ulyanovsk ve Stavropol bölgelerinden de üst düzey temsilciler yer alıyor.
Rusya'da şu anda 101 organize sanayi bölgesi olduğunu aktaran Pazdnikov, "Bunların 45'i faal halde, 56'sı proje aşamasında. Organize sanayi bölgeleri, yabancı yatırımcıyı çekmek için kullanılan araçlardan biri. Sağladıkları alt yapı ile sanayi şirketleri için yatırım sürecini kolaylaştırıyor ve üretimin başlamasını hızlandırıyorlar" diye konuştu.
Rusya'nın yatırım olanaklarının otomotiv sanayiinden eczacılığa, gıda üretiminden makine imalatına kadar çok geniş bir alanı kapladığını ifade eden Rus yetkili, Türk girişimcilerin yatırım planlarını kendilerini sadece Moskova ve St. Petersburg bölgeleri ile sınırlandırmaması gerektiğinin altını çizdi.
'TÜRKİYE 50 YILDA BU ALANDA ÇOK GELİŞMİŞ'
Ankara, Bursa ve Eskişehir'e giderek organize sanayi bölgelerinde incelemeler yaptınız. İzlenimleriniz ne yönde?
İzlenimlerimiz çok iyi. Türkiye'de organize sanayi bölgeleri 50 yılda çok gelişerek büyük başarılara ulaşmış. Şu anda bu organize sanayi bölgelerinde imalat yapılıyor ve belli ki çabaları sonuç veriyor. Ankara'da küçük ölçekli şirketlerden oluşan bir organize sanayi bölgesine gittik. Üretim alanları ortalama 500 metre civarındaydı. Temaslarımızda ilgi çekici tecrübeler edindik, bunlar üzerine çalışacağız. Edindiğimiz bilgileri, Rusya'da hayata geçirirken model olarak kullanacağız.
Rusya'da endüstri parkları alanında Türkiye modelini mi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Rusya'da özellikle Türkiye modelini kullanmak istediğimizi söyleyemem. Birçok ülkedeki uygulamaları tanıyıp öğrenmeye çalışıyoruz. Daha önce Güney Kore ve Japonya'da bulunduk. Şu anda başka ülkelerde organize sanayi bölgesi kuruluşundaki uygulamaları analiz ediyor, bilgi topluyoruz. Rusya'da pilot bölgelerde uygulanacak projeler için tavsiyeler hazırlayacağız.
'ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ YATIRIMCILARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR'
Organize sanayi bölgeleri, ülke ve bölgelerin gelişimi açısından neden bu kadar önemli?
Organize sanayi bölgeleri, yabancı yatırımcıyı çekmek için kullanılan araçlardan biri. Çünkü bu bölgeler, sanayi şirketleri için yatırım sürecini kolaylaştırıyor. Organize sanayi bölgelerine katılan şirketler, yol yapımı, enerji-elektrik bağlantısı gibi alt yapı işlemleriyle uğraşmıyor. Tüm bunlar çoktan hazırlanmış oluyor ve bu da üretimin başlama süresini hızlandırıyor. Dedikleri gibi; vakit nakittir.
Rusya yatırımcılara ne gibi fırsatlar sunuyor?
Rusya'da iş ve işbirliği yapılacak alan oldukça geniş. Örneğin; otomobil üretimi, eczacılık, gıda üretimi, metal sanayi ve makine imalatı gibi alanlarda yatırım yapılabilir. Ancak her bölgenin kendine has özelliklere ve fırsatlara sahip olduğunu anlamak gerekiyor.
'RUSYA, MOSKOVA VE ST. PETERSBURG'DAN İBARET DEĞİL'
Rusya'ya gelen yatırımcılar genellikle Moskova ve St. Petersburg bölgelerine ilgi gösteriyor. Rusya'nın diğer bölgeleri de yatırım açısından büyük olanaklara sahip mi?
Türk şirketler ve diğerleri, yer seçiminde genellikle Moskova ve St. Petersburg'a odaklanıyor. Bunu nedeni anlaşılır tabii, bu iki bölge Rusya'nın en büyük pazarları. Ama sadece Moskova ve St. Petersburg'a yoğunlaşmak hata olur. Çünkü Rusya sadece bu bölgelerle sınırlı değil. Türk şirketleri de Moskova'dan uzaktaki bölgelerde de yatırım yapıyor. Tataristan, Başkurdistan, Penza ve Kalujskaya gibi bölgelerde de aktifler.