İskeçe Milletvekili Zeybek, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'in gerçekleştirdiği ilk Türkiye ziyaretinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Biz iki ülkenin ekonomik alanda işbirliğini istiyoruz, dostluğuna inanıyoruz. Ege Denizi'nin artık bir barış denizi olmasını istiyoruz" diye konuştu. Kıbrıs konusunda karar vermesi gereken tarafın ada halkının kendisi olduğunun altını çizen Zeybek, bu sorunun iyi niyetlilik ve geleceğe bakmak suretiyle diyalogla çözüme kavuşabileceğine inandığını dile getirdi.
Hüseyin Zeybek'in Sputnik'e yaptığı açıklamaların tamamı şu şekilde:
‘KOTZİAS'IN ANKARA ZİYARETİ ÖNEMLİ'
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaretinde, "Ege'yi barış denizi yapacağız" dedi. Kotzias'ın ziyaretini ve verdiği barış mesajlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
‘KIBRIS'TA HER TARAFI TATMİN EDEN KALICI BARIŞ LAZIM'
Kıbrıslı Türk ve Rum tarafı arasında, 15 Mayıs'ta müzakerelerin yeniden başlaması bekleniyor. Yunan Bakan Kotzias Ankara'da, "Kıbrıs için bir fırsatla karşı karşıyayız" diye konuştu. Sizce Kıbrıs'ta çözüm bu kez yakın mı?
Kıbrıs, ilk defa Annan Planı ile çözüme yaklaştı. Bu fırsat kullanılmadı. Tabi her iki taraf da şunun bilincinde; artık Kıbrıs'ta bir çözüm bulunmalı. En önemlisi de Kıbrıslıları tatmin eden kalıcı bir barış olması lazım. İnanıyorum ki diyalogla sorunlar çözülecektir. Bu sorunun artık iyi niyetlilik ve geleceğe bakmak suretiyle çözüme kavuşabileceğine inanıyorum.
Kotzias ve Atina yönetiminin altını özellikle çizdiği bir husus var; "Kıbrıs'ta garantör güçlere ihtiyacı olmayan, bağımsız bir ülke ortaya çıksın" deniyor. Bu pozisyonu nasıl yorumlarsınız?
Kıbrıslılar ülkeleri için kendileri karar verecekler. Nasıl bir Kıbrıs istiyorlar, onlar karar verecekler. Tabii ki Yunanistan ve Türkiye, dolaylı bir şekilde bu olayın içinde. İngiltere de yıllardır adanın garantörlüğünü yapmış. Bence ilk önce kendileri karar vermeli, ondan sonra diğer ülkeler de buna destek olmalı.
‘HDP İLE SİYASİ SÖYLEMLERİMİZ FARKLI'
HDP İzmir İl Örgütü, Yunanistan Başbakanı Alekis Çipras'ı 23 Mayıs'ta yapılacak mitinge davet etti. Sizce Çipras, HDP'nin bu davetini kabul edecek mi ya da etti mi?
Henüz bir cevap gelmedi. Biliyorsunuz biz solcu bir partiyiz. Bizim Türkiye'de kardeş partimiz; Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP). CHP ile de ilişkilerimiz var. CHP Gençlik Kolları en son birkaç ay önce Atina'ya gelmişti, ben de görüştüm kendileriyle. HDP ile böyle bir ilişkimiz yok. Fakat görüyorsunuz farklı partileriz, siyasi söylemlerimiz farklı. Başkan nasıl bir tavır alacak, bilemiyorum. Talebe olumlu bakılmayacaktır diye düşünüyorum.
‘RUSYA'NIN BRICS BANKASI DAVETİ ONUR VERİCİ'
Rusya, Yunanistan'ı IMF'ye alternatif olması planlanan BRICS Bankası'na üye olmaya davet etti. Yunanistan teklife olumlu yanıt verir mi? Böyle bir adım Yunanistan'ın ekonomik darboğazdan çıkmasına yardımcı olur mu?
Rusya'nın bu teklifi, Yunanistan'a onur verdi. Biliyorsunuz, BRICS ülkelerinin kurmuş olduğu bu yatırım bankasında Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika gibi önemli ülkeler bulunuyor. Yunanistan'a böyle bir teklif sunulmasını, Başbakan Çipras çok olumlu karşıladı. Teklifi ciddi bir şekilde düşüneceğini ve Haziran ayında Rusya'da yapılacak olan BRICS toplantısına katılacağını söyledi.
Yunanistan, ekonomik krizle boğuşuyor. Alternatifler bulmak zorunda, değişen dünya sisteminde kendine yer bulmalı. Yunanistan'ın jeopolitik durumu çok önemli ve bunu iyi değerlendireceğine inanıyorum. Rusya ile geçmişe dayanan dostluğumuz, önemli ticaret hacmimiz var. Yunanistan bunları kullanmak istiyor. Bu açıdan BRICS Bankası'na üyelik teklifi, ülkemiz için çok önemli. Buna sıcak bakıyoruz ve devamını istiyoruz.
‘ÖNEMLİ OLAN KENDİ ÜLKEMİZİN ÇIKARLARI'
ABD, Atina'nın Türk Akımı projesine katılmasını istemediğini artık açıkça dile getiriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Türk Akımı'nın Yunanistan'ın finansal ihtiyaçlarını dikkate almadığını ve sadece siyasi amaçlar taşıdığını söyleyerek, Atina'nın projeyi reddetmesi gerektiğini savundu. ABD neden Yunanistan'ı Türk Akımı konusunda engelleme çabası içinde? Yunanistan, buna nasıl yanıt verir?
Bence Türk Akımı projesi çok önemli. Yunanistan ile Türkiye, Rusya'dan gelen doğalgazı dışarıya pazarlayabilmek için geçiş noktalarında kritik ülkeler. Burada önemli olan ülkemizin kendi çıkarları ve şu anda çıkarları bu yönde. İnanıyorum ki Türk Akımı konusunda önemli adımlar atılacak. Tabii Avrupa'nın bundan şikayeti var. Avrupa, Yunanistan'ın Rusya ile bu tip ilişkilere girmesini pek istemiyor. Aslında Avrupa, Yunanistan'ın tamamen kendi egemenliği altında kalmasını istiyor. Biliyorsunuz, Ukrayna krizi yüzünden AB ülkeleri Rusya'ya yaptırım uyguluyor. Yunanistan Dışişleri Bakan Kotzias, bunun yanlış olduğunu, Yunanistan'ın böyle bir hedefi olmadığını söyledi. Bu sebeple Avrupa ile sorunlar oluşmaya başladı.
Bizim amacımız, kendi ülkemizin yararına olan projelere imza atmak. Çünkü hem bir taraftan bize sopa gösteriyorlar, öbür taraftan da boğuştuğumuz ekonomik krizde gereken desteği görmüyoruz. Yani Avrupa Birliği tarafından Yunanistan'a uygulanan bir çifte standart söz konusu.
ABD de bundan rahatsız. Amerika'nın zaten Balkanlarda ve dünyada uyguladığı politikaları hepimiz biliyoruz. Yunanistan'a uluslararası alanda baskılar söz konusu. Başka ülkeler, kendi kurallarını koymaya çalışmakta. Bunu şu ana kadar çok güzel bir şekilde yaptılar. Fakat değişen dünya düzeninde Yunanistan da gerektiği yeri almaya çalışıyor. Önemli olan kendi ülkemizin çıkarları.