Makedonya'nın Kumanova kentinde, güvenlik güçleri ile silahlı bir grup arasında çıkan çatışmada 8'i polis olmak üzere 22 kişi hayatını kaybetti. Makedonya hükümeti, silahlı grubun 1999 savaşında Sırbistan'dan Makedonya'ya geçen ve iki yıl sonra ülkede etnik Arnavut hareketi başlatarak çatışmalara neden olan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) üyeleri olduğunu söyledi. Olayların ardından İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Yanakiyevski ile Makedonya Güvenlik ve İstihbarat Kurumu Müdürü Saşo Miyalkov istifa etti.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) uzmanlarından Hamdi Fırat Büyük, ‘Ali Topuz ile Dünya Hali'nde bölgede yaşananlara dair değerlendirmelerde bulundu.
ÇATIŞMANIN ORTADOĞU BAĞLANTISI
"Halk, olaylar devam ederken bir anda şehri boşaltarak, sınıra doğru yöneldi. İlginç olarak, Makedonya'nın içerisinde bir bölgeye değil de, Sırbistan'ın Arnavutların yoğunlukta olduğu bir bölgesi olan Preşova'ya göç ettiler. Otoban üzerinde uzun kuyruklar oluştu. Makedon polisi ve İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre bu militan grup Arnavutluk, Kosova, Sırbistan ve Makedonya Arnavutlarından oluşuyor. Bir süredir Kumanova'da örgütsel faaliyet yürüten bu grup, ciddi bir tehdit olarak algılandı ve operasyon başlatıldı. Silahlı grup, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun eski savaşçılarından, radikal İslamcılardan oluşuyor. Bu militanların bir kısmı, IŞİD saflarında Suriye ve Irak'ta savaştı. Bu, olanların Ortadoğu'yla ilgisini anlamak açısından önemli bir nokta."
'YAŞANANLARIN SORUMLUSU NATO VE AB'
"İvanov, çok enteresan bir çıkış yaptı ve tartışmaları başka yöne çekti. Avro-Atlantik entegrasyonunun yani Avrupa Birliği ve NATO'ya entegrasyonun, Makedonya'nın güvenlik birimlerini zayıflattığını ve ülkenin tehditlere karşı çok kırılgan bir hale geldiğini iddia etti. Hükümeti defalarca uyardığını söyleyen İvanov, yaşananları güvenlik zafiyeti olarak nitelendirirken, bunun sorumlusunun da NATO ve AB olduğunu ifade etti."
'BÖLGE ÜLKELERİ, RUSYA VE AB ARASINDA KALIYOR'
"Bölge ülkelerinin tamamının hedefinde NATO'yla iyi ilişkiler kurmak ve AB üyeliği var. Arnavutluk Sırbistan ve Makedonya aday üye, Kosova ve Bosna ise potansiyel üye olarak görünüyor. Rusya ve AB arasında, bölge üzerinde ciddi bir yarış halindeler. Ülkeler, bu çekişmeden dolayı kendilerini konumlandırmakta zorlanıyorlar. Sırbistan ise arada en fazla kalan ülke. Hem Rusya'yla çok yakın ilişkileri var, hem de AB üyeliği gündeminde"
'AB, BALKANLAR KONUSUNDA NET BİR POLİTİKA SERGİLEYEMEDİ'
"AB uluslararası bir aktör olarak ekonomik kriz ve Ukrayna'da yaşananlardan sonra, Balkanlar konusunda net bir politika sergileyemedi" diyen Büyük, şöyle konuştu:
"AB'nin kendi içerisindeki krizlerle uğraşırken, savaşlardan yeni çıkmış, ekonomisi ve politik altyapısı sağlam olmayan bir bölgeyi nasıl içine alacağı tartışılıyor. Balkan ülkeleri ortak bir umutla AB'ye üye olmak için çok hızlı adımlar attılar. Ekonomik reformlar gerçekleştirdiler. Demokratik yapıları tesis edebilmek için ya yeni kurumlar kurdular, ya da mevcut kurumları dönüştürerek AB kurumlarına uyum sağlamaya çalıştılar. Fakat AB'nin isteksizliğini gören bölge ülkeleri, umutsuzluğa kapıldı."