Desmond Butler imzalı haberde, Türk yetkililerin, "Türkiye ile Suudi Arabistan'ın, ortak düşmanları Esad'la nasıl mücadele edileceği konusunda araları açıktı. Fakat ABD'nin kararsızlık olarak gördükleri politikası karşısında yaşanan ortak hayal kırıklığı, iki ülkeyi Suriye'nin kuzeyindeki son kazanımları sağlayan stratejik ortaklığa götürdü" dediği öne sürüldü.
'WASHINGTON ENDİŞELİ'
Haberde, her iki ülkenin de ABD'nin bölgedeki kararsızlığından hoşnutsuz olduğu ve bu yüzden Suriye'nin kuzeyinde son olarak İdlib vilayeti ile Cisr eş Şuğur kentini işgal eden Nusra Cephesi öncülüğündeki Fetih Ordusu'na destek verdiği ifade edildi.
ABD yönetiminin ise El Kaide bağlantılı olduğu bilinen Nusra Cephesi'ne destek verilmesini istemediği ve bu nedenle sahadaki bu yeni gelişmeden rahatsız olduğu aktarılarak "Obama yönetiminin Esad'ın yerine geçecek rejimin radikal İslamcı potansiyelinden korktuğu" hatırlatıldı.
AP, Washington'ın rahatsızlığına ilişkin detayları, "ajansa konuşan ancak ismini vermek istemeyen bir ABD yetkilisi"ne dayandırdı. Bu yetkili ABD'nin Türkiye-Suudi Arabistan ittifakının Nusra'ya verdiği destekten rahatsız olduğunu söyledi.
'MART'TA ANLAŞILDI'
Butler, bir Türk yetkilinin "Obama yönetimi İran'la anlaşmaya odaklandı ve Suriye'den uzak kaldı" sözlerini de aktararak, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın Erdoğan'ın mart ayı başında gerçekleşen Riyad ziyareti sırasında yapıldığını yazdı.
Haberde Türkiye-Suudi ittifakıyla İdlib'de yeni bir ortak komuta merkezi oluşturulduğu ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin yanı sıra, Ahraru'ş Şam ve bazı ÖSO birliklerinin de bu ittifakta yer aldığı belirtildi.