Esad, Ankara'yı ayrıca BM'nin Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura'nın sunduğu ateşkes planını baltalamakla da suçladı.
Esad, "Mistura, mayıs ya da haziran ayında Suriye krizi ile bağlantılı ülkeler arasında ortak bir zemin bulmak için görüşmeler dizisi başlatmayı planlıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Esasen bu konuda Mistura ile aynı fikirdeyim zira eğer Suriye krizine Suriyeli gruplar arasındaki iç bir sorun olarak bakarsak bu gerçekçi ve objektif olmaz. Aslında sorun çok karmaşık da değil. Ancak dış müdahaleler yüzünden karmaşık hale geliyor. Suriye'de bugün krizi çözmek adına uygulamak istediğiniz her plan, ki Mistura'nın Halep planınında da bunu yaşadık, dış müdahale yüzünden ziyan olacaktır. Türkler, destek verdikleri ve yönettikleri teröristlerden oluşan gruplara Mistura'yla anlaşmayı reddetmelerini söylediklerinde, Halep'te de bu yaşandı. Dolayısıyla Mistura'nın da, bu ülkeleri teröristleri desteklemeye son vermeye ikna edip Suriyelilerin kendi sorunlarını kendilerinin çözmesini sağlamazsa başarısız olacağını anladığının farkında olduğunu düşünüyorum."
İsyancılar, Halep'te çatışmaların 6 hafta dondurulmasını öneren Mistura'nın teklifini ‘diğer kentlerdeki şiddet olaylarını kapsamayan ayrı bir ateşkesi kabul etmeyecekleri' gerekçesiyle 1 Mart'ta reddetmişti.
Öte yandan Esad, "Bölgemizdeki en tehlikeli IŞİD liderleri İskandinavya kökenli" açıklamasını da yaptı. Suriye hükümetinin bu konuda elinde istihbarat olduğunu vurgulayan Esad, İsveçli yetkililerin bu konuda Suriyeli makamlarla temasa geçip geçmediği yönündeki soruya ise "İki ülkenin istihbarat servisleri arasında hiçbir bağlantı kurulmadı" yanıtını verdi.
İsveç istihbarat servisine göre, Ortadoğu'da cihada gitmek için ülkeyi terk edenlerin sayısı 150 kişi civarında ve Ekim 2014 itibariyle de bu rakam giderek artıyor.