Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimi sonrası yeni Anayasa yazımı ve başkanlık sistemi tartışmalarının gündeme geleceğini söyledi.
MUHALEFETE ÇAĞRI
Davutoğlu muhalefet partilerine de seslenerek, "Ekonomik projelerinizi, gelecekle ilgili perspektifinizi, nasıl yeni ve sivil bir Anayasa istediğinizi ortaya koyun. Herkesle her konuyu ele almaya ve konuşmaya hazırız. En geniş çaplı istişareyi yapacak şekilde yeni bir dönemi 7 Haziran sonrası başlatalım" dedi.
'POPÜLİZME DÜŞMEYECEĞİZ'
Ahmet Davutoğlu konuşmasında Türk ekonomisine ilişkin bazı rakamlar da verdi ve 7 Haziran genel seçimi için vaatlerini ağırlıklı olarak ekonomi üzerine kuran CHP'yi hedef aldı. İsim vermeden CHP'nin vaatlerine getirdiği "popülist" eleştirisini sürdüren Davutoğlu'nun konuşmasının diğer kısmından satır başları şöyle:
"İktisadi özgürlüğü olmayanlar siyaseten özgür olamazlar. Seçimlerin ekonomi üzerindeki etkisi çift yönlüdür. İktidar rahata düşebilir, muhalefet popülist vaatlerde bulunabilir. Biz hiçbir şekilde seçim ekonomisi uygulamayacağız. Popülizme düşmeyeceğiz."
İŞ DÜNYASINA GÜVENCE
"Emeğin hakkını vermek için hem devletimiz hem de özel sektörümüz için bir şiardır. En doğru kararları alabilirsiniz. Ama makro stratejik hedefler iş dünyasının kılcal damarlarına nüfuz edemezse yol almak mümkün değildir. İş dünyasıyla yakın temasa önem vermeye 7 Haziran'dan sonra da devam edeceğiz. Popülist vaatler geçmişte Türkiye'yi ekonomik krizlere yöneltti. 2002'de 30 milyar dolar olan GSYH'yi şimdi 800 milyar doların üzerine çıkardık. Bunun arkasındaki güç istikrardır, istikrara olan güvendir. 28 Şubat'ın getirdiği olumsuz atmosfer, 2001'de Türkiye'yi üç parti koalisyonu sürecinde krize götürdü. Makro ekonomik göstergelere bakıldığında, Türkiye'nin daralan ülkeler karşısındaki durumu net ve açıktır."
'11 MAYIS'TA İMZALAR ATILACAK'
"İş yeri sayısı 1 milyon 620 bine çıktı. Ek istihdam alanları oluşturduk. İhracatımız 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktı. Türk girişimcisi 193 ülkeye ihracat yapıyor. 2008'de Avrupa krize girdiğinde, 2009'da komşu ülkelerle çok iyi bağlar kurduk ve ihracatımızı yüzde 8'den yüzde 32'lere çıkardık. Komşu ülkelerde kriz çıktığında, Afrika'ya açıldık, Latin Amerika'ya açıldık. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü müzakereler sonucunda 11 Mayıs'ta, Brüksel'de Türkiye ile AB arasında gümrük birliğini güncelleme mutabakat zaptı imzalanacak. Bu şekilde transatlantik ticarette söz sahibi olacağız. Türkiye'nin yurt dışındaki misyon sayısını 166'dan 259'a çıkardık. Şu anda dünyada en fazla temsil edilen 7. ülkeyiz."