Büyükelçilik'te yapılan yuvarlak masa toplantısına katılan Türk ve Rus tarihçiler, 100 yıl önce yaşanan olayları masaya yatırdı.
Kolesnikov, "Rus ve Osmanlı imparatorluğunun savaşın içine çekilmesinin temel nedenlerinden birinin, Alman kruvazörleri Goeben ve Breslau'nun boğazlardan geçerek İstanbul'a girmesi oldu. Dönemin Rus istihbaratının verilerine göre, Çanakkale Boğazı'nı kontrol eden İngilizler kasıtlı olarak Alman savaş gemilerinin geçişine göz yummuştu" diye konuştu.
"PLANLAR BÜYÜK, SONUÇLARI MÜTEVAZI"
Sankt-Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı Prof. İrina Novikova, "Rusya ve Türkiye bu savaşı istemiyordu ve savaşa çekilmeleri tamamen iradeleri dışında gerçekleşti. Almanya, Rusya'da radikal milliyetçi hareketler ile devrimci güçlere desteğinin yanında ülkede devrim kaosunu yaratmak için Müslüman faktörünü kullanmaya çalıştı. Tüm bunlar, günümüz renkli devrimler teknolojileri ile Arap Baharı'nı andırıyor. Planlar büyük, sonuçları ise mütevazıydı" dedi.
Almanya ve Osmanlı'nın, Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile Rusya'da yaşayan Müslümanların isyan başlatacağı yönündeki beklentilerin gerçekleşmediğini ekleyen Atılım Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Ali Karasar, aksine Müslümanlardan oluşturulan Vahşi Tümen ve Tekin Süvari Alayı'nın Alman ordusuna büyük zarar verdiğini ifade etti. Tarihçi, bu yüzden Türk toplumunun Turancılık ve İslamcılık fikirlerinde hayal kırıklığı yaşadığını vurguladı.
"RUS ARŞİVLERİ TÜRK TARİHÇİLER İÇİN AÇIK"
Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Birinci, Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı tarihinin birçok trajediden oluştuğunu belirterek, Türk ordusundaki şiddet yüzünden askerlerin kitleler halinde Azerbaycan'a firar ettiklerini anlattı.
İki ülkenin askerlerinin hatıra yazılarını toplamaya çağıran Prof. Dr. Ali Birinci, bu amaçla iki ülke tarihçilerinden çalışma grubunun kurulmasını teklif etti.
Rusya Dış Savunma Politika Konseyi'nin uzmanı Dr. Petr Stegniy, "Rus arşivler, Türk tarihçiler için açık. Buna Ermeni sorunu da dahil. Yasak olan alanlar yok. Tarih konuları tarihçilere bırakılmalı, kitle bilincini yönetme aracı olmamalı. Ülkelerimiz benzer tarihi deneyime sahip, imparatorluk sonrası kompleksleri yenmeyi başardılar ve gözle görünür gelecekte birlikte olacaklar" diye konuştu.
Rus tarihçi, Rusya ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliği için büyük fırsatların olduğunu kaydetti.