Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zafer vesilesiyle başkonsolosluk binasında düzenlenen toplantıya Azerbaycan, Belarus, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın İstanbul başkonsolosları da katıldı.
Başkonsolos Yerhov, BDT ülkelerinin Türkiye'deki temsilciliklerinde çok sayıda etkinlik düzenleneceğini belirterek Türk gazetecilere bu bayramın önemini en iyi şekilde anlatmak için böyle bir toplantı düzenlediklerini ifade etti.
‘SAVAŞIN ESKİ SOVYET ÜLKELERİ İÇİN DAHA FARKLI BİR YERİ VAR'
Rusya Başkonsolosu, 1941-1945 arasındaki savaşa Batı'da 2. Dünya Savaşı denildiğini, eski Sovyet ülkelerinde ise Büyük Vatan Savaşı denildiğini ifade ederek savaşın eski Sovyet ülkeleri için daha farklı bir yeri olduğunu kaydetti.
‘BDT HALKLARI, BU SAVAŞI DAHA DÜN GİBİ HATIRLAMAYA DEVAM EDİYOR'
Büyük Vatan Savaşı'nda 28 milyon can kaybı verildiğini, Sovyet halklarının büyük acılar yaşadığını söyleyen Yerhov, "Savaştan geri kalan izlere bakıldığında bu savaşın eski Sovyet ülkeleri için neden bu kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Bu savaş bizim çok önemli ve hayatımızın parçası durumunda. BDT halkları, bu savaşı daha dün gibi hatırlamaya devam ediyor" dedi.
STALİN'DEN TAŞKENTLİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE TEŞEKKÜR
Yerhov, konuşması sırasında Özbekistan Başkonsolosu Abror Gulyamov tarafından gönderilen, 2. Dünya Savaşı döneminden kalma orijinal belgelerin hikayelerini de gazetecilerle paylaştı.
Josef Stalin'in savaş sırasında Taşkent'teki bir okula gönderdiği telgraf, en ilgi çeken belge oldu.
Toplantıya katılan diğer ülke başkonsolosları da Yerhov'un ardından birer konuşma yaparak, ülkelerinin Büyük Vatan Savaşı'ndaki katılımını ve zaferde oynadıkları rolleri anlattı. Toplantı sunumların ardından sona erdi.