Ancak Türkiye, yazılı açıklamayı temel alarak, Rusya'nın tavrını kınadı ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Putin'e kırgınım" diyerek, Rusya'nın Ukrayna politikasını eleştirdi.
Peki, Erdoğan'ın Kırım'la ve genel olarak Rusya'nın Ukrayna politikasıyla ilgili tutumu neden değişti? Gerilimi yükselten tek sebep Rusya'nın 1915 olayları konusunda tutumu mu? Yoksa Ankara, 7 Haziran Genel Seçimi öncesi, Türkiye hükümeti, Rusya ve Batı arasında denge arayışında mı?
'ERDOĞAN, TEPKİLERE RAĞMEN SOÇİ'YE GİTMİŞTİ'
"Türkiye son dönemlerde Rusya'yla olan ilişkilerini iyi tutmaya çalışıyor. Türkiye Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanısa da, krizden sonra Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara katılmadı. Avrupa birliği ve Amerika Birleşik Devletleri bunu sıcak karşılamasa da Hep Rusya'nın yanında yer aldı. Soçi Olimpiyatları yapılırken Çerkes soykırımı gündeme gelmiş ve Rusya'ya tepkiler gösterilmişti. Fakat Erdoğan Çerkes kamuoyundan gelen baskılara rağmen Soçi'ye giderek Rusya Devlet Başkanı'nın yanında yer aldı. Taraf olduğunu gösterdi. Fakat Putin, Erdoğan'ın onu telefonla arayarak gitmesinin doğru olmayacağını söylediği halde Erivan'a gitti. Putin'in ‘soykırım' açıklamaları ve Ermenistan'daki anmalara katılması bu yüzden olumsuz karşılandı ve tepkilere neden oldu."
'RUSYA'NIN TAVRI TÜRKİYE'NİN ONURUNA DOKUNDU'
"Türkiye'nin hassas olduğu konuda tarihçilere danışılmadan ya da hukuk çerçevesinde hareket edilmeden, yalnızca siyasi kararlarla 1915 yılında yaşanmış olayların ‘Ermeni soykırımı' olarak nitelendirilmesi pek hoş değil. Tarihi olayları saptırarak Türkiye üzerinde baskı yaratmaya çalışıyorlar. Rusya'nın da bu saflarda yer alması Türkiye'nin onuruna dokundu. Erdoğan, bu konuda hassas bir lider, o yüzden tepkisini normal olarak karşılamak gerekiyor."
İsmayıl, Putin'in Aralık ayında Türkiye'ye yaptığı ziyareti ‘stratejik biz ziyaret' olarak tanımlayarak, iki liderin görüşmelerinde birbirlerine görüş beyan ettiğini ifade etti.