Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "24 Nisan 1915, insanlık tarihinin en korkunç ve dramatik olaylarından ve Ermeni halkının soykırımı ile ilgili kederli bir tarihtir” ifadesini yorumlayan Akdoğan’a göre, Türkiye-Rusya ilişkileri bu tür tali konulara endekslenecek ve kurban edilecek ilişkiler değil. Yıldız da aynı şekilde ilişkilerin zarar görmeyeceği görüşünde.
Papa'nın açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu'nun kararının ardından Avusturya’dan gelen 'soykırım' açıklamalarını değerlendiren Akdoğan, "Bunların pratikte bir değeri ve kıymeti harbiyesi yok" dedi:
"İkili ilişkilerimizin çok yoğun, derin olduğu ülkelerden gelen açıklamalar bizi elbette üzer. Ama pratik bir karşılığı olmaz. Öte yandan İstanbul'a 25'e yakın devlet, hükümet başkanı geliyor. Onlar da Türkiye'ye desteklerini ifade ediyor. Bu yüzden Türkiye dünyada yalnız değil. Türkiye'nin dostları da belli. Diğerlerine de çok itibar etmemek lazım.
‘KÖPRÜLERİ HAVAYA UÇURDULAR’
Bunlardan kimse bir şey çıkaramaz. Biz hep dostluk elini uzatıyoruz ama havada kalıyor. Biz ileri adım attık onlar geri adım attılar, köprüleri havaya uçurdular. İyi niyetli olarak geleceği dostluk üzerine kuralım diye çaba gösteren biziz. Onların bu tür kararlar alması sadece kin ve nefreti biraz daha derinleştirir. Onun için bu işbirliğini ve dostluğu nasıl geliştirebiliriz şeklinde düşünürlerse daha sorumlu davranmış olurlar."
Akdoğan, 'soykırım' ifadesini kullanıp parlamentolarında karar alan Vatikan ve Avusturya büyükelçilerinin Türkiye'ye geri çekildiğinin anımsatılarak, Rusya için de böyle bir adım atılıp atılmayacağına ilişkin soru üzerine ise, bu açıklamaların yeni olmadığına dikkat çekti:
"Bilmiyorum. Dışişleri Bakanı ile konuşmak lazım. Ama bu ülkelerin çoğu bunu yeni söylüyor değil. Daha önceleri de bu ülkelerin benzer kararlar aldığını, açıklamalar yaptığını biliyoruz. Bunun bugüne kadar hiçbir pratik karşılığı, bir değeri de olmadı. Bunları çok ciddiye de almamak lazım. Yani kendi kendimize bunları büyütmemiz sadece bu sorunun devamına hizmet eder.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da aynı sorulara şu yanıtı verdi: "Açıkçası ben, bizim ısrarla anlatmaya çalıştığımız, sözde Ermeni soykırımıyla alakalı o kelimenin kullanılacağını beklemiyordum. Ben aynı zamanda Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı’yım. Bunun da mutlaka bu ilişkilerimiz çerçevesinde telafi edileceğine inanıyorum. Ama ilişkilerimiz zarar görür mü? Bence hayır. Mutlaka onarılacaktır.”
‘HER TERCİH BİR VAZGEÇİŞ DEĞİLDİR’
Putin'in Türkiye'ye gelmek yerine Erivan'a gitmesinin de kendisini programıyla alakalı olduğunu vurgulayan Yıldız, “Birini tercih etmenin diğerinden vazgeçmek olarak yorumlamak doğru olmaz” dedi.
Öte yandan Yıldız, CHP Mersin Milletvekili Adayı ve eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın Akkuyu'daki nbükleer santralle birlikte Rusya'ya bir askeri üs verileceğine ilişkin iddiasına cevap verdi. "Lütfen gerçeklerle uğraşalım” diyen Yıldız, “Bu iddiaları gayriciddi buluyorum. Ne askeri üssü? Askeri üs karşılığı nükleer santral yapmıyoruz" ifadesini kullandı.
BOTAŞ'ın iletişim hatlarının özelleştirilmesinin de söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, elektrik iletişim hatlarının da özelleştirilmeyeceğini söyledi. Söz konusu olan şeyin doğalgaz üretim şirketlerinin özelleşmesi olduğunu belirten Yıldız, “Kamu, elindeki şirketleri özelleştiriyor. Eğer Rusya’dan böyle bir talep olursa biz ihaleleri açıyoruz. Katılır, alabiliyorsa alır. Onu belirleyecek olan Enerji Bakanlığı değil, ihalelerdeki fiyatlar belirleyecek onu" diye konuştu.