Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteledi. Gauck, "Ermenilere soykırımla ilgili biz Almanların da genel olarak ortak sorumluluğu, belki de suç ortaklığı olup olmadığı konusundaki değerlendirmelerle yüzleşmemiz gerekiyor" dedi.
Berlin Katedrali'nde 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermenilerin anısına düzenlenen ayine katılan Gauck, "Ermenilerin kaderi 20. yüzyıla dehşet veren bir şekilde damgasını vuran toplu kıyım, etnik temizlik, tehcirler ve soykırım tarihi için bir örnektir" dedi.
Gauck, bugün yaşayan hiç kimsenin sanık sandalyesine oturtulmadığını, bu fiilleri işleyenlerin bugün yaşamadığını, onların çocuklarının ve torunlarının suçlanamayacağını belirtti. Gauck, "Ancak kurbanların torunlarının tarihi gerçekleri ve tarihi suçu kabul etmelerini haklı olarak bekleyebiliriz" dedi.
Bu arada, Almanya'da siyasi partilerin 1915 olaylarına ilişkin Federal Meclis'e sundukları önergeler ilgili komisyonlara gönderildi. Önergelerin komisyonlarda ne zaman görüşüleceği ve meclis gündemine ne zaman geleceği henüz belli değil.
TÜRKLER TEPKİLİ
Peki Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un açıklaması ve parlamentoya sunulan önergeler, Almanya'daki Türkler için ne anlam ifade ediyor? Alman Parlamentosu'ndan çıkacak olası bir 'soykırım' kararı, Almanya'daki Türk toplumunda bir kırılma yaratır mı? Böyle bir karar, diğer Avrupa ülkelerinde nasıl yankılanır?
Sorularımıza yanıt veren Türk-Alman Cemiyeti Başkanı Bekir Yılmaz, 'tarihi değerlendirmek siyasilerin işi olmamalıdır' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarihi sadece tarihçiler veya mahkemeler değerlendirebilir, bir sonuca varabilir. Onun haricinde beyanlar konjonktüreldir ve kendi kanaatlerinin yansımasıdır. O açıdan Joachim Gauck'un açıklamalarını esefle karşılıyoruz. Bunu da birkaç gündür zaten Almanya'da da yoğun bir şekilde dillendiriyoruz."
BERLİN'DE PROTESTO
Yılmaz, 'soykırım' iddiasını protesto etmeye hazırlandıklarını ifade etti:
"Yarın Almanya'nın başkenti Berlin'de 11 dernekle birlikte güçlü bir yürüyüş düzenliyoruz. Buna sessiz kalmamız mümkün değil. Birinci Dünya Savaşı sırasındaki tehcir döneminde elbette Ermeni vatandaşlar hayatını kaybetmiştir. Bundan da üzüntü duyuyoruz. Onların hayatını kaybettiği kadar Türkler de hayatını kaybetmiştir. Unutulmamalıdır ki 1915'te Çanakkale'de 250 bin askerimiz şehit olmuştur. Bunlara bakmadan, sadece Doğu'da bir ayaklanmayı bastıran bir devleti soykırımla suçlamak ahlak dışıdır."
KARARIN TÜRKLERE ETKİSİ OLUR MU?
Bekir Yılmaz, gelişmelerin Avrupa'da yaşayan Türklere yönelik bir etkisinin olup olmayacağı şeklindeki sorumuza ise şu yanıtı verdi:
"Cumhurbaşkanı'nın ve parlamentoda bulunan siyasilerin Türklerin üzerine gelmesi, duygusal kopmalara neden olabilir. 'Ağzımızla kuş tutsak da bunlara yaranamıyoruz' gibi söylemlere neden olabilir. Kaldı ki son beş yılda Almanya'dan Türkiye'ye 200 bin kişi göç etti. Gelişmeler bu göçü daha da hızlandırabilir."