CHP'li Fikri Sağlar, iddiasını Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdı. Sputnik'e konuşan Sağlar, Türkiye'nin NATO ülkesi olduğunu anımsatarak, "Türkiye, Rusya'ya böyle bir üs veriyorsa, bunun ciddi bir şekilde güvenlik ve uluslararası ilişkiler açısından TBMM'de görüşülmesi gerekir" dedi. Sağlar, Türkiye'de NATO dahil askeri üslere karşı olduğunu ifade etti. "Ateş topuna dönmüş Ortadoğu'da Türkiye'nin iki karşıt güce de üs vermesi tarafsızlık değil" diyen Fikri Sağlar, Türkiye'nin dış politikasını eleştirdi.
Fikri Sağlar'ın gündeme getirdiği iddiayı Sputnik'e değerlendiren Güvenlik uzmanı Mete Yarar da Türkiye'nin NATO ülkesi olduğuna vurgu yaptı ve bu konuda Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmaları hatırlattı.
İDDİANIN KAYNAĞI: DIŞİŞLERİ CAMİASI
"Bir iddiayı gündeme getirdim kamuyu aydınlatmak adına. Kaynak vermek mümkün değildir ama Dışişleri camiası demek yeterlidir. Akkuyu Nükleer Santrali'yle ilgili Ruslarla yapılan anlaşma aşağı yukarı dört yıla yakın bir süredir askıda duruyordu. Ama birden hızlandı. Ne zaman hızlandı, Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılıklı gidiş gelişleriyle hızlandı ve ilk anlaşmadan farklı bir noktaya geldi. Arazi Ruslara bırakıldı ve tamamen yapıp elektriğini Türkiye'ye satacak hale getirildi. Ve asıl önemlisi de iddia edilen odur ki; Rus askeri gemilerinin lojistik ikmal alanı olarak da kullanılması müsaadesi verildi. Türkiye buna kolaylıklar getireceği doğrultusunda sözler verdiği aktarıldı Dışişleri yetkilileri tarafından. Bu önemli bir gelişmedir. Türkiye, bir NATO ülkesidir. NATO ülkesi Türkiye, NATO'ya verdiği üslerin yanı sıra Rusya'ya da böyle bir üs veriyorsa, bunun ciddi bir şekilde TBMM'de güvenlik açısından ve Türkiye'nin uluslararası ilişkileri açısından görüşülmesi gerekir. AKP iktidarının Türkiye'ye verdiği değeri ve yaptığı işlerdeki gizliliği, gizi kendi çıkarı doğrultusundaki sözlerinin ortaya çıkışı olarak değerlendirilmelidir."
'NATO ÜSSÜ'NE DE KARŞIYIM'
"Ben Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde askeri üslere karşıyım. Çünkü askeri üsler, barış isteyen, ülkede ve dünyada barış isteyen Mustafa Kemal Atatürk'ün şiarı olarak kabul edilen dış politika, iç politika anlayışı içerisinde askeri üs her zaman sıkıntı. Barışın ortadan kalkması doğrultusunda potansiyel tehlike olarak görülür. O nedenle, ben üslere karşıyım; NATO üssüne de karşıyım, diğer verilecek olan üslere de karşıyım. Ateş topuna dönmüş olan Ortadoğu'da Türkiye'nin her iki karşıt güce de üs vermiş olması tarafsızlığı değil, doğrudan doğruya olayların içerisinde olmayı, ateş topunun içerisine düşmeyi getirir. Bu son derece tehlikelidir."
'TÜRKİYE'NİN NATO ÜYELİĞİ, RUSYA'YA ÜS VERİLMESİNE ENGEL'
Fikri Sağlar'ın "Akkuyu'da Rusya'ya askeri üs verildi" iddiasını Sputnik'e değerlendiren güvenlik uzmanı Mete Yarar ise Türkiye'nin NATO ülkesi olduğuna vurgu yaptı.
Yarar, Türkiye'de bir üs kurulabilmesi için Rusya'nın böyle bir talebi bulunması ve karşılıklı iki ülkenin rızasının olması gerektiğini söyledi. Karşılıklı anlaşmanın da yeterli olmadığını belirten Mete Yarar, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu ifade ederek, uluslararası anlaşmalar kapsamında Türkiye'nin çeşitli kısıtlamaları olduğunu kaydetti.