Ninjutsu, yüzyıllar sonra popülerlik kazanarak bugün bir spor türü olarak dünyanın dört bir yanında uygulanıyor.
Reuters'in, İran'da kadın ninja suikastçı yetiştirildiği haberini yapması üzerine, sporun ülkede yasaklanmasının üzerinden tam 3 yıl geçti. Dövüş sanatları ile uğraşan İranlı kadınlar hakkında haber, "İran'da binlerce kadın ninja, suikastçı olarak yetişiyor" başlığı altında verilmişti. İddiaya yanıt olarak İran Kültür Bakanlığı, Tahran'daki Reuters ofisinin tüm faaliyetlerinin geçici olarak askıya alındığını duyurmuş ve ajansın 11 çalışanından basın kartlarını teslim etmelerini talep etmişti.
Olayla ilgili ayrıntıları öğrenmek için Tahran'daki Ninjutsu Merkezi'ni aradık. Merkezin yöneticisi Ekber Faraci, Sputnik'e özel açıklamalarda bulundu.
İran'da son zamanlar kadınlar geleneksel doğu sporlarına, örneğin ninjutsuya ilgi gösteriyor. Nedenini açıklar mısınız?
Aslında İranlı kadınların ninjutsuya ilgisi yeni değil. Resmi olarak 12 yıldır kadınları eğitiyorum. İran'da ninjutsu, 20 yıldan fazla bir süre önce yayılmaya başladı ve Rusya dahil, dünyanın diğer ülkelerinde uygulandığı şekilde uygulanıyor.
İranlı kadınlar ninjutsu konusunda yetenekli mi?
Sadece kadınları eğitmek gibi bir amaç yok. Ben, dünyanın diğer ülkelerindeki tüm hocalar gibi —futbol veya dövüş sanatları olsun fark etmez- öğrencilerimin, erkek olsun kadın olsun, öğrettiklerimi algılaması için elimden gelen her şeyi yapıyorum.
Öğrencileriniz arasında gençler mi, orta yaşta kadınlar mı, ihtiyarlar mı daha fazla?
Ninjutsu, uygulamada çeşitli olduğundan ve tüm vücudu saran belli bir kıyafet gerektirdiğinden, şeriat kurallarına büyük önem verenler dahil tüm yaşlardan kadınları cezbediyor. 5-6 yaşındaki kızlar da, 50 yaşındaki kadınlar da merkezimize geliyor. Tercihlerine bağlı olarak zorluk derecesine göre farklı alıştırmaları seçiyorlar.
Okulunuzu, yabancı ajanslardan birinin yaptığı haber üzerine çıkan skandal sonucu bildiğimizi gizlemeyeceğiz. Yapılan haberde, İranlı ninjutsu hayranları rejime hizmet eden gizli suikastçılar olarak gösterilmişti. Bu iddiaların hiç mi aslı astarı yok?
Hayır, bu bilgi yüzde yüz yalan. Merkezimiz hakkında Reuters'in bu ve diğer haberleri hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor. Biz, bir spor kurumuyuz. Biz, çalışmalarımızı İran Dövüş Sporları Federasyonu'nun kuralları kadar uluslararası ninjutsu kurumlarının yasalarına da uygun şekilde yürütüyoruz. Biz aslında denetleniyoruz. Hiçbir şekilde hiçbir askeri kurumla ilgimiz yok. Bu yüzden ben, bir çalıştırıcı ve İran genelinde 10-11 bin ninjutsu hayranının fiziksel ve ahlaki eğitiminden sorumlu spor görevlisi olarak, haşhaşileri yetiştirdiğimizi iddia eden bu asılsız haberlerden dolayı çok kızgınım. Röportaj için merkezimize gelen Reuters'li kadın ise beni parmağında oynatmayı başardı. Yaptığı haberde, spor yapan ve dövüş sanatları ile uğraşan İran kadınlarının boş zamanlarını nasıl değerlendirdiğini anlatmak istediğini söyledi bana. Onun niyetinden hiçbir kuşkum yoktu ve spor salonumuzda fotoğraf çekmesine izin verdim. Neyle sonuçlanacağını bilseydim bırakın fotoğraf çekmesini merkezimize yaklaşmasına bile izin vermezdim.
Bu arada, Ekber Faraci'nin spor okuluyla çıkan haberler sonucunda, son üç yılda okula kayıt yapan kişi sayısında ani artış yaşandı. Usta çalıştırıcı, derslerine Avrupa'dan dahi ilgi gösterildiğini söyledi.