BMGK'nın Husilerin silahlanmasını önleyen ve çatışmaların acil durdurulması gerektiğini öngören son Yemen kararının ülke güvenliği için önemli olduğunu da vurgulayan Bahhah, Rusya'nın söz konusu karara karşı veto hakkını kullanmayıp çekimser kalmasından memnuniyet duyduklarını da belirtti.
Bahhah, "Rus dostlarımıza teşekkür ediyorum çünkü BM Güvenlik Konseyi'nin son kararını veto etmediler. Rusya'nın dış siyasette özel bir durumunun olduğunu anlayabiliyoruz ve anlayış gösteriyoruz. Rusya'nın yaptığı dolaylı bir kabul çünkü çekimser kaldı" diye konuştu.
BAN'DAN ATEŞKES ÇAĞRISI
Ban, ABD'nin başkenti Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmada, Yemen'in ‘alevler içinde olduğunu' vurgulayıp çatışmaların patlak vermesinden önce bile ülkede insani krizin yaşandığına ve son olayların bu acıları daha da katladığına dikkat çekti.
Ban, "Bu nedenle Yemen'deki tüm taraflarca derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunuyorum" dedi.
Siyasi krizin yaşandığı ülkede Başbakan Bahhah hükümeti, ocak ayında istifa ettiğini açıklamış ancak istifası kabul edilmemişti. Husilerin, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini açıklaması ve sonrasında güney kentlerine doğru harekete geçmesi üzerine Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, Arap Birliği ve uluslararası topluma müdahale çağrısı yapmış, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon da 26 Mart'ta Husilere yönelik operasyon başlatmıştı. Hadi, bu süreçte Aden'in ardından geçen ay Riyad'a geçmişti. Husiler tarafından 57 gün ev hapsinde tutulan Bahhah da kurtulduktan sonra Yemen'in başkenti Sana'yı terk etmişti.
Koalisyon güçlerinin Yemen'deki hava harekatında bugüne kadar 311 kişi hayatını kaybederken, 120 binden fazla kişi yerinden oldu. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre de, Yemen'de 19 Mart'tan bu yana 643 kişi öldü ve 2 bin 226 kişi de yaralandı.