Rusya'nın 5 yıllık erteleme sürecinin ardından İran'a yapacağı S-300 füze savunma sistemi sevkiyatı İsrail yönetimini endişelendirdi. Başbakan Benyamin Netanyahu, Tahran'ın füzeleri aldıktan sonra daha fazla saldırganlaşacağını savundu. Devlet Başkanı Vladimir Putin, telefonda görüştüğü İsrail liderine S-300'lerin teknik açıdan tamamen savunma amaçlı olduğunu söyleyerek güvence verdi. Putin, füzelerin İsrail'in güvenliği açısından herhangi bir tehdit oluşturmayacağını söyledi.
Şalom yazarlarından Karel Valansi konuyu Sputnik’e değerlendirdi.
‘GÜVENLİK İSRAİL İÇİN HER ZAMAN ÖNCELİKLİ’
İran uluslararası sisteme geri dönmesinden İsrail ve Suudi Arabistan’ın büyük rahatsızlık duyduğunu ifade eden Valansi şunları söyledi:
“Ortadoğu’ya baktığımızda İran’ın oldukça güçlendiğini görüyoruz. İran, oyuna güçlü bir şekilde geri dönüyor. İsrail endişelenmekte haklı çünkü S-300 çok gelişmiş bir füze sistemi. Güvenlik, İsrail için her zaman öncelikli bir konu oldu. Netanyahu güvenlik kartını her zaman lehine kullanıyor. Bu endişe ülkenin kodlarında var. Bunun sebeplerinden birincisi İsrail’in çevresinin onu haritadan silmeye ant içmiş ülke ve gruplarla dolu olması. İkincisi Holokost’u yaşaması. İsrail ve Yahudiler bu tarihi yükü taşıyorlar. Netanyahu da bunu kendi çıkarına kullanıyor.”
‘İSRAİL ABD’DEN UZAKLAŞTIKÇA RUSYA’YA YAKINLAŞIYOR’
Valansi’ye göre Rusya-İsrail ilişkilerinde bir yakınlaşma söz konusu:
“ABD ile İsrail arasındaki sıkıntı devam ettikçe İsrail, Rusya’ya doğru yaklaşıyor. Bunu İsrail’in Birleşmiş Milletler’in Kırım oylamasına katılmamasından ya da Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını eleştirmemesinden görüyoruz. İlişkilerin ilerlemesi için önemli bir sebep de Rusya Yahudileri. Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından İsrail’e yaklaşık bir milyon kişi göç etti. Dolayısıyla bugün Ruslar, nüfusun yüzde 15’ini oluşturuyorlar. Ülkenin kültüründen politikasına her şeyi etkileyebilecek güçteler. Rusça, İbranice ve Arapçadan sonra ülkedeki üçüncü önemli dil haline geldi. İki ülke arasındaki ticaret, askeri ilişkiler, işbirlikleri çoğalıyor. Turizm ciddi bir şekilde artıyor. Aralarında vize yok. Rus Gazprom şirketi sene İsrail’e 20 yıllık sıvılaştırılmış doğalgaz LNG anlaşması yaptı. Yani Doğu Akdeniz’den çıkacak doğalgazda ortaklık halindeler. Fakat Rusya’nın ABD’nin yerini alması mümkün değil. Çünkü ABD’nin İsrail’e çok ciddi bir desteği var.”