Normandiya Dörtlüsü olarak anılan Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanları, Ukrayna'da ateşkesin sağlanmasını öngören Minsk Anlaşması'nın uygulanmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi. Görüşmelerin sonunda yayımlanan ortak deklarasyonda Minsk Anlaşması'ndaki maddelerin uygulanması için bakan yardımcıları ve uzmanlar düzeyindeki çalışmaların devam ettirilmesi yönünde karar alındığı ifade edildi.
Öte yandan 9-10 Nisan tarihleri arasında Letonya'nın başkenti Riga'da Rusya, Ukrayna, ABD ve Avrupa'dan akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla gerçekleşen bir toplantıda, Ukrayna'da sürdürülebilir barışın tesis edilmesinde sivil toplumun rolü ve Avrupa-Atlantik bölgesinde güvenlik bağlamında Ukrayna krizi ele alındı.
Riga'daki bu toplantıya katılan isimlerden biri olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) uzmanlarından Habibe Özdal'dı. ‘Ali Topuz ile Dünya Hali'ne konuk olan Özdal hem toplantıya hem de Normandiya Dörtlüsü görüşmelerine dair değerlendirmelerde bulundu.
‘KRİZ DEĞİL SAVAŞ'
Özdal'a dair Riga'daki toplantıya ilişkin şunları söyledi:
Özdal, Ukrayna'da aksaklıklara rağmen devam eden ateşkese dair şöyle konuştu:
"Ukrayna Devlet Başka Pyotr Poroşenko, Avrupa Güvenliği ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) raporlarına göre özgür ve adil şekilde gerçekleşen seçimlerde, yüzde 55 oy oranıyla seçildi. Minsk'teki ilk ateşkes anlaşmasını da Poroşenko imzaladı. Bu anlaşma yürütülemediği için, ikinci bir ateşkes imzalandı. Şu anda bu ateşkes yürütülmeye çalışılıyor. Burada ciddi bir ikilemle karşı karşıyayız. Hem Minsk ikiyi riske atan bir süreç hem de Donbass'a özel statünün tanınması ile ilgili Rada'da kabul edilen bir yasa sözkonusu."
Bağımsızlık yanlıları yasada özel statü verilecek bölgelerin belirtilmediğini ifade edip, bunun siyasi provokasyon olduğunu vurgulamıştı.
‘AVRUPALI LİDERLER, UKRAYNALI SİYASETÇİLERE BASKI UYGULAYACAK'
Normandiya Dörtlüsü'nün ateşkesin sürdürülmesinden yana kanaat getirdiğinin altını çizen Özdal, "Ukrayna'daki siyasetçilere bir baskı yapılacak gibi görünüyor. Ukrayna ordusu, parlamentodan geçen yasa bağlamında ülkenin doğusunda yeni bir operasyon başlattı. Diplomasinin tekrar rol oynayabilmesi için Avrupalı liderler, Ukrayna'daki siyasetçilere baskı uygulayacaklar" dedi.