LAVROV: S-300'LER, İSRAİL VE BÖLGENİN DİĞER ÜLKELERİ İÇİN TEHDİT DEĞİL
Lavrov, "Lozan'da İran'ın nükleer programı ile ilgili Nihai anlaşmanın siyasi çerçevesi üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu çerçeve, uluslararası arenada takdir edildi. Şu aşamada, bu türden ambargoya, üstelik Rusya'nın gönüllü olarak uyguladığı ambargoya gerek kalmadığından eminiz" dedi.
S-300 füze savunma sisteminin tamamen savunma amaçlı olduğunun altını çizen Rus Bakan, "Bunlar saldırı için uygun değil ve elbette İsrail dahil, hiçbir bölge ülkesinin güvenliğini tehdit etmez" diye kaydetti.
Rusya ve İran, 2007 yılında 800 milyon dolar değerinde S-300 füze savunma sistemi anlaşması imzalamıştı. Ancak BM'nin İran'a nükleer programı nedeniyle uyguladığı uluslararası yaptırımlar nedeniyle, 2010 yılında dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, İran'a S-300 sevkiyatını askıya almıştı. Bunun üzerine İran Savunma Bakanlığı, Rusya askeri ihracat şirketi Rosoboronexport aleyhine Cenevre Tahkim Mahkemesi'nde Nisan 2011'de 4 milyar dolarlık dava açmıştı.
Rusya'nın İran'a yeniden silah sevk edebilmesinin önünü açan gelişme, İran'ın 2 Nisan günü P5+1 ülkeleri ile nükleer programı konusunda çerçeve anlaşma imzalaması oldu. Anlaşma, Tahran'ın uranyum zenginleştirme programını sınırlaması karşılığında İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, çerçeve anlaşmasının imzalanmasından sonra vakit kaybetmeden, İran'a uygulanan silah ambargosunun da kalkacağını söylemişti.