Rusya'nın sanayi ve askeri üretim şirketi Rosteh'in Genel Müdürü Sergey Çemezov, İran'a S-300 hava savunma füzeleri yerine yeni teknoloji Antey-2500 füzeleri göndermeyi teklif ettiklerini söylemişti.
Çemezov, 2007'de imzalanan anlaşmayla İran'a taahhüt edilen S-300 füzelerinin artık üretilmediğini de belirtmişti. Rus genel müdür ayrıca, konuyla ilgili henüz bir karara varılmadığını da sözlerine eklemişti.
Kommersant gazetesi, Tahran'la yapılan görüşmelere yakın Rus yetkililerine dayandırdığı haberinde, İran yönetiminin Antey-2500 füzelerini istememesi durumunda, ülkeye yeni nesil S-400 füzelerini teklif edebileceğini yazdı.
'İRAN DAVAYI GERİ ÇEKMELİ'
Yetkililer, Moskova'nın bu teklif için bir koşulu olduğunu, bu koşulun da İran'ın 2007 tarihli anlaşmaya uyulmaması nedeniyle Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'a açtığı davayı geri çekmesi olduğunu söyledi.
800 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA ULUSLARARASI YAPTIRIMLAR NEDENİYLE DURDURULDU
Moskova ile Tahran'ın 2007'de imzaladığı 800 milyon dolar değerindeki anlaşma, İran'a 5 adet S-300 teslim edilmesini öngörüyordu. Ancak anlaşma, İran'a nükleer programı yüzünden 2010 yılında getirilen uluslararası yaptırımlar nedeniyle durduruldu. Tahran yönetimi de anlaşmada imzası olan Rosoboronexport şirketine karşı Cenevre'deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde dava açtı.
NÜKLEER GÖRÜŞMELER 2 MART'TA SÜRECEK
Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile ABD'li mevkidaşı John Kerry arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde pazartesi günü gerçekleştirilen nükleer görüşmeler ardından İran ile 5+1 grubu ülkeleri (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında yapılacak bir sonraki nükleer müzakerelerin 2 Mart'ta gerçekleştirileceği duyuruldu.