‘Ali Topuz ile Dünya Hali'ne konuk olan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Uzmanlarından Sabir Askeroğlu, Ukrayna krizi başta olmak üzere, Rusya'nın dış politika stratejilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
‘KIRIM TARTIŞMASI BÜYÜMEYECEK'
‘KİEV, ATEŞKES'TE AKSİ TAVIR SERGİLEDİ'
"Anlaşmanın en önemli maddesi biri silahların susmasıydı. Diğer aşama ise Ukrayna Parlamentosu'nun, Donbass bölgesinin geniş bir özerkliğe sahip olabilmesiyle ilgili bir yasa çıkarmasıydı. Ancak Ukrayna bu konuda aksi bir tavır sergiledi. Donetsk ve Lugansk ile Rusya'nın kabul etmeyeceği bir yasa çıkardı. Bu da Minsk mutabakatının maddelerinin yerine getirilmediğini gösteriyor. Dolayısıyla yarım kalmış bir anlaşma söz konusu."
‘YEMEN'DE TARAFLAR RUSYA'NIN ARABULUCUĞUNU İSTİYOR'
"Rusya Suriye krizinde aktif bir şekilde Esad yönetiminin yanında olarak diplomatik bir başarı elde etti. Hatta bu destek sayesinde Ortadoğu'da önemli bir mesafe kat etti. Suriye krizinden önce ilişkiler sadece belli bir düzeyde devam ediyordu. Ancak krizle birlikte Rusya'nın ağırlığını gördük. Üstelik sadece Aynı Esad yönetimiyle değil, muhalif gruplarla da görüşüyor ve bunu Moskova'da yapıyor. Rusya, Esad'ı desteklemenin yanı sıra bir de Ortadoğu siyasetinde arabuluculuk rolünü üstlenmek istiyor. Bunu daha önce ABD yapıyordu. Ancak ABD, Arap Baharı'yla birlikte muhalif gruplara destek vererek rejimler karşıtı hareketleri destekledi. Bunu da demokratik süreç olarak adlandırdı. Şimdi ABD'nin bu politikaları ters tepmeye başladı."
Yemen'deki krizde ise tarafların Rusya'nın arabuluculuğunu istediğine dikkat çeken Sabiroğlu, "Rusya, bölgesel sorunları bölgesel aktörlerle çözmeye çalışıyor" dedi.