Yakın gelecekte Türkiye’den gayri resmi bir heyet, Kırım Tatarları'nın durumunu incelemek üzere Kırım’ı ziyaret edecek. Heyette emekli siyasetçiler, bazı sivil toplum örgütleri ve iş derneklerinin temsilcileri yer alacak.
Sputnik özel haber muhabiri Amur Gadjiev’e konuşan, Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel, Kırım’ın şu anki durumunu değerlendirerek, Türk heyetinden beklentilerini anlattı.
Amur Gadjiev: Kırım’ı ziyaret edecek olan Türk heyetine tavsiyeleriniz var mı? Kırım Tatarları, Rusya’ya katılan yarımadada ne gibi gelişmeler bekliyor?
Ünver Sel: Kırım’a Türkiye’den yapılan bu ziyareti, aslında gecikmiş olarak görüyorum. Çok daha önce Türkiye’den siyasi veyahut kültürel bir heyetin, Kırım’a gelmesi gerekirdi. Ama bu, çeşitli sebeplerden dolayı mümkün olmadı. Bugün gayri resmi olarak, bir ticari heyet Kırım’ı ziyaret ediyor. Bu ziyareti önemsiyor ve Türkiye-Kırım ilişkileri açısından önemli bir kapı açacağına inanıyorum. Ziyaret, hem Kırım yarımadasındaki tüm halka, hem de özellikle Kırım Tatarları'na büyük yarar sağlayacaktır.
Heyet öncelikle, Kırım Tatarlarının yetkili temsilcileriyle muhakkak görüşmeli ve onları dinleyerek tanımalıdır. Ayrıca yarımadanın kalkınması konusunda, Kırım Tatarları'nın düşüncelerini de alarak, hangi alanlarda destek vereceklerse o alanlara yönelmeleri gerekiyor.
Kırım’da özellikle konut, turizm ve enerji alanlarında büyük bir açık var. Kırım’ın enerjisi yetmiyor. Eğitim ve sağlık alanlarında da Kırım’da çok büyük bir açık bulunmakta. Türk iş adamlarının, bu alanlarda girişimde bulunmasının, Kırım Tatarları'nın faydasına olacağına inanıyorum.
"TÜRKİYE, KIRIM'DAKİ BÜYÜK POTANSİYELİ KAÇIRMAMALI!"
Amur Gadjiev: Rıfat Çubarov ve Mustafa Cemil tarafından Ankara’ya aktarılan ve gerçeği pek yansıtmayan bilgiler nedeniyle, Türk girişimcilerin Kırım’daki potansiyelinin sınırlandırıldığını söyleyebilir miyiz?
Ünver Sel: Elbette. Türkiye’de böyle bir yanlış anlaşılma ve imaj var. Kırım Tatar Milli Meclisi eski liderlerinin, Kırım Haber Ajansı veya başka kanallar aracılığıyla yaydığı, gerçeği hiç yansıtmayan bazı demeçler ve resmi görüşmelerdeki bir takım ifadeleri, Türkiyeli iş adamlarını yanlış düşüncelere sevk ediyor. Türkiye böylece, Kırım’daki büyük bir potansiyeli kaçırıyor.
Türkiye, geçmiş yıllarda Kırım ile her yıl 200 milyon doların üzerinde ticaret yapıyordu. Bir yılı aşkın süredir bu ticaret durmuş durumda. Kırım, önümüzdeki süreçte daha da kalkınacak. Bu kalkınma hamlesi için çalışmalar yapılıyor. Türk iş adamlarının, bu hamlede yer almaması, Türkiye için çok büyük bir kayıp olacaktır. Bunu hem Türkiye’deki siyasetçilerin, hem de iş adamlarının bilmesi gerekiyor.