Hong Kong Nicaragua Canal Development Group tarafından 22 Aralık'ta inşaatına başlanan ve 50 milyar dolarlık bir yatırımla 5 yıl içerisinde bitirilmesi hedeflenen projenin Rusya tarafından askeri güvenliğinin sağlanması olasılığını, konunun uzmanları da tartışıyor.
LAVROV: BÖLGE GÜVENLİĞİ İÇİN YARDIMA HAZIRIZ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen ay kendisiyle yapılan bir TV söyleşisi sırasında, "Moskova, Okyanuslar arası Büyük Kanal'ın inşa edildiği bölgenin güvenliğinin sağlanmasında Nikaragua'ya yardım etmeye hazır" demişti.
Lavrov, geçen ay Nikaragua dahil dört Orta Amerika ülkesini kapsayan ziyaretine çıkmadan önceki bu açıklamasında, "bu konuyu henüz Nikaragua ile görüşmediklerini" belirtmişti.
Ancak ABD basınında çıkan haberlerde, Rusya'nın Nikaragua'ya savaş uçakları satmayı amaçladığı belirtilmiş, Rusya'nın bölgedeki varlığını pekiştirdiği kaygılarının oluştuğu savunulmuştu.
'RUSYA AÇISINDAN STRATEJİK ÇIKAR ÖNEMLİ'
Çin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü (CIIS) araştırmacılarından Chen Yurong, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın kanal inşaatı sırasında güvenlik desteği vermesiyle, "stratejik ve ekonomik çıkar elde edebileceğini" söyledi.
CIIS'a bağlı Şanghay İşbirliği Örgütü Çalışmaları Merkezi'nin Genel Sekreteri olan Chen, gelişmeleri yorumlarken, Rusya'nın Latin Amerika'da askeri varlığını güçlendirmek istemesinin, NATO'nun doğu Avrupa'daki varlığına doğal bir yanıt olduğunu belirtiyor.
"Bu konuda ekonomik faktörler de söz konusu. Ancak güvenlikle ilgili konular ondan daha önemli. Herşeyden önce, stratejik açıdan bakıldığında, Rusya sınırları yakınlarındaki (Doğu Avrupa) ABD askeri varlığının güçlendirilmesi, Rusya'yı da, Latin Amerika'daki askeri varlığını pekiştirmeyi düşünmesine yol açıyor.
Rusya'nın Latin Amerika'da askeri yığınak yapması, NATO'nun Rusya sınırı yakınlarındaki askeri varlığını geçen bir yıl içerisinde arttırmasına, yani füze kalkanı kurmasına, yaptığı askeri tatbikatlara yanıt olacak. Çünkü NATO'nun bu eylemleri doğrudan Rusya'yı hedef alıyor."
KARŞI GÖRÜŞ: RUSYA UNUTSA DAHA İYİ
Zhejiang Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Tang Jun ise, kanal inşaatının Nikaragua'nın iç işi olduğunu, dışarıdan her tür müdahalenin tavsiye edilmeyeceğini savunuyor.
Tang'ın görüşleri de şöyle:
"Rusya'nın Batı Yarıküresi'ndeki askeri varlığını güçlendirme arzusu, ABD ile karşı karşıya kalmasına ve Latin Amerika'da gerilimin yükselmesine yol açabilir. Küba Füze Krizi'nin sert bir şekilde verdiği dersleri unutmamalıyız. Bu nedenle Rusya, Nikaragua Kanalı'nı unutsa daha iyi olur görüşündeyim."
Rusya ve Nikaragua, Rus savaş gemilerinin bu ülke limanlarını ziyaretini kolaylaştıran bir anlaşma imzalamıştı.
Venezüella ve Küba'ya bir ziyaret yapmış olan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şogu da, bu anlaşmayı, ülkesinin bölge ülkeleriyle yapmış olduğu ve askeri ve askeri teknik işbirliğinin geliştirilmesini amaçlayan bir dizi anlaşmanın sonuncusu olarak yorumlamıştı.