Rusya Kamuoyu Araştırma Şirketi Levada Center tarafından Mart ayında yapılan bir ankete göre, Sovyetler Birliği'nin ikinci lideri Josef Stalin'e olumlu yaklaşan Rus vatandaşlarının sayısı arttı.
Ankete katılanların yüzde 37'si, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası karşısında kazandığı zaferin 70. yılında Stalin anısına heykel açılması girişimine olumlu yaklaşacaklarını bildirdi. 2010 yılında yapılan ankette böyle düşünenlerin oranı ise yüzde 24 seviyesindeydi.
'RAHATSIZ EDİCİ BİR SİNYAL'
Öte yandan Stalin zamanında işlendiği öne sürülen cinayetleri araştıran Rusya merkezli sivil toplum kuruluşu Memorial, Stalin'e sempatinin artmasını "rahatsız edici bir sinyal" olarak değerlendirdi. Anket sonucunu Rus basınına yorumlayan Memorial Başkanı Arseniy Roginskiy, "Bu çok rahatsız edici bir sinyal. Stalin güçlü ve etkili bir devletin sembolü olarak algılanıyor. İnsanlık dışı politikalarının Ruslar için ikincil önemde olması, çok tehlikeli bir eğilim" dedi. Rusya'nın Volgograd şehrine yeniden Stalingrad adı verilmesi önerilerini de eleştiren Roginskiy, "Stalin'in emirleriyle sadece 1937-1938 yıllarında 700 bin insan öldürüldü. Suçlu birinin adını bir şehre veremeyiz" diye konuştu.
STALİN TARTIŞMASI
Rusya tarihinde Stalin'in adı ve rolü hakkındaki ihtilaf, Rusya'da son yılların en popüler konu başlıklarından. Rusya Federasyonu Komünist Partisi, 2013 yılında Volgograd kentine 1925-1961 yılları arasındaki Stalingrad adının geri verilmesini önermişti. Ancak öneri, Rusya hükümeti tarafından kabul edilmedi. Volgograd Şehir Meclisi ise 2013 yılında, 2. Dünya Savaşı zaferi kutlamalarının yapıldığı altı gün boyunca şehir için "Kahraman Stalingrad" adının kullanılması kararı aldı.