İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın Asya Altyapı Yatırım Bankası’na (AIIB) katılma kararı büyük bir heyecan yarattı.
Çin öncülüğünde kurulan bankanın, ABD’nin Avrupa’daki temel müttefikleri sayesinde genişletilmesi, Washington yönetimi için beklenmedik bir darbe oldu. Batı medyası, ısrarla müttefik ülkeleri yeni kurumu boykot etmeye çağıran "Obama yönetiminin yenilgisini" manşetlerine taşıdı.
Dünya Bankası ile birlikte hareket eden İngiliz-Amerikan ortaklığındaki Asya Kalkınma Bankası, uzun yıllar boyunca Asya’da liderliği elinde tutuyordu. ABD, yeni kurulan AIIB’yi bu nedenle, Asya Kalkınma Bankası’na rakip olarak göstermişti.
Öte yandan Pekin'in, Aralık 2013’te kendi kredi derecelendirme kuruluşunu da kurması, ABD'nin bölgede güç kaybetmesine giden yolu genişletti. Standart & Poors, Moody’s ve Fitch'ten oluşan ve “büyük üçlü” ismiyle de anılan Batılı kredi derecelendirme kuruluşları, Dagong adını taşıyan yeni rakipleriyle karşı karşıya kaldı. Bu adım, ülkeler ve uluslararası şirketlerin finansal “sağlığını” belirleme konusunda son sözü söyleme gücünü elinde bulunduran “büyük üçlü”nün işini oldukça zorlaştırdı.
AIIB’nin ortaya çıkışı da benzer bir anlam taşıyor.
Kısa sayılabilecek bir geçmişe sahip olan Çin projesi AIIB için uzmanlar, oldukça iyimser konuşuyor. Kurumun, IMF ve benzerlerine rakip olmayı başarıp başaramayacağını ise zaman gösterecek. Kesin olan tek şey, ABD’nin 'cebini dolduran' Asya Kalkınma Bankası’na ciddi bir alternatifin doğduğu.
Bu arada “Çin Dünya Bankası” olarak da adlandırılan yeni finans kurumuna, dünyanın büyük oyuncuları arasında sadece ABD ve Japonya, olumsuz bakıyor.
Güney Kore halen kararsızlığını korurken, Japonya'nın da konuya ilişkin tavrını değiştirebileceği belirtiliyor. Çin, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanlarının 21 Mart’taki görüşmesi, bu konuda çarpıcı sonuçlara neden olabilir. Shanghay Daily'nin, üç ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesinde, AIIB konusunun diğer önemli konularla birlikte ele alınabileceğini yazması da bu yöndeki yorumları destekliyor.
Sonuç olarak, Asya’daki ekonomik nüfus mücadelesinde, Çin ve ABD’nin kıyasıya rekabeti ilginç sonuçlara gebe…