Bu açıklamalar yapılırken Türkiye’nin müttefiki Azerbaycan ile Ermenilerin ilan ettiği Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında bu hafta gerginlik aniden tırmandı.
Bu gerginlik devam ederken Ankara ile Erivan arasında yapıcı ilişkilerin inşa edilmesi mümkün mü? Taraflar, karşılıklı olarak hangi adımların atılmasını bekliyor?
Sputnik’e konuşan Azerbaycan Milli Meclisi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Rasim Musabekov, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
“Ermenistan’dan Türkiye ile olası ekonomik işbirliğine ilişkin açıklamaları duyunca şaşırıyoruz. Özellikle Karabağ’da Ermenilerin düzenlediği sabotajlar dikkate alındığında, şaşkınlığımız daha da artıyor. Sanki Ermenistan Türkiye’ye ihtiyaç duymuyor da, aksine Türkiye Ermenistan’a ihtiyaç duyuyor.
Oysa Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerinin olmamasından ötürü hiçbir zorluk yaşamıyor. Tüm oyuncular ile yapıcı işbirliğini kurmak, öncelikle Erivan’ın çıkarına. Zira Ermeni halkının ekonomik durumu acınası türden, özellikle Azerbaycan ve Türkiye ile kıyaslandığında. Ayrıca, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için neden koşul olarak Türkiye’nin Azeri topraklarının işgal edilmesini tanımasının ve Karabağ’da sanki hiçbir şey yaşanmamış gibi davranmasının teklif edildiği anlaşılamıyor. Ermenistan’in, Türkiye’nin bu konudaki tutumunu değiştirmesini beklemesi abes.”
Diğer muhatabımız siyaset uzmanı, Küreselleşme ve Bölgesel İşbirliği Analiz Merkezi Başkanı Stepan Grigoryan ise bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
“Maalesef, Türkiye’nin Karabağ konusundaki Azerbaycan’a destek politikası, Ermenistan’a hiçbir şans bırakmıyor. Ancak Türkiye ve Ermenistan’ın 2008’deki futbol diplomasisi sırasında, önemli bir ilerleme elde edilmişti ve kaydedelim ki, Erivan soykırım konusunu gündeme getirmemişti. Şimdi, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermeni soykırımının 100. yıldönümü nedeniyle ilişkilerin iyileşmesi umudunu görmüyorum. Eminim ki, Türkiye Ermenistan ile sınırları açarsa ve ikili ilişkilerin normalleşmesi için koşul olarak Karabağ'da çözümün sağlanmasını öne sürmeyi bırakırsa, Erivan, soykırım konusunu artık gündeme getirmeyebilir.”