Sputnik’e konuyla ilgili açıklamada bulunan İran Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Kurumu Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Hamid Ziyayiparvar şunları söyledi:
"UNESCO, İran’ı Irak ve Suriye’nin topraklarında son yıllarda yaşanan çatışmalar sonucu tahrip edilen tarihi eserlerin yeniden inşa ve restore edilmesine yardım konusuda görevlendirdi. Irak ve Suriye ile yakın tarihi ve kültürel ilişkiler içinde olan İran için, komşularının kültürel mirasına ait eserlerin korunmasına yardımcı olmak büyük bir şereftir. Bağdat ve Şam’daki mevkidaşlarımızla temaslara başladık. En yakın zamanda konuyla ilgili ortak eylem planı geliştirmeyi hedefliyoruz."
İran'ın bu ayın başında IŞİD militanlarının tehdidindeki tarihi eserleri emanet alarak korumayı önerdiğini ve resmi teklif gönderdiği hatırlatan Ziyayiparvar sözlerine şöyle devam etti:
"Bugüne kadar Irak’tan resmi bir cevap almadık. Ama ikili tarihi ve kültürel ilişkilerimizin zenginliği ve yakınlığını göz önünhde bulundurursak, olumlu bir cevabın geleceğinden eminiz. Asıl önemli olan ise prensipte anlaşmış olmamızdır. O yüzden de en yakın zamanda bütün formaliteler ve gerekli işlemlerin tamamlanacağını ve İran’ın Irak’ın tarihi mirasını korunması için somut adımlar atabileceğini, bu alandaki ikili işbirliğimizin ileride de düzenli olarak devam edeceğini ummuyoruz’.
Kültürel mirası güvenliğin stratejik garantörü olarak gören İran, başka halk ve devletlerin tarihi mirasına da saygı gösteriyor. Sözgelimi İran topraklarında Ermenilere ait olan tarihi eserler titizlikle korunup restore ediliyor. Nitekim 3 Ermeni manastır kompleksi kısa süre önce UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmişti.