'AKP, DEMOKRATİKLEŞMEDE GERİYE GİDİŞİ HIZLANDIRDI'
AP heyeti, TBMM'de AK Parti'de Grup Başkanvekili Naci Boztancı, MHP'de Grup Başkanvekili Oktay Vural, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, CHP'de Grup Başkanvekili Engin Altay, Bursa Milletvekili Turhan Tayan ve Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ile görüştü. HDP'de de dış ilişkilerden sorumlu Van Milletvekili Nazmi Gür ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ile görüştü.
'ÇÖZÜM SÜRECİNDE HÜKÜMET OYALIYOR'
Görüşmede ikinci olarak çözüm sürecini değerlendirdiklerini vurgulayan Gür, bu konudaki görüşlerini AP heyetine anlattıklarını vurguladı. Gür, "Görünürde pozitif bir hava olmasına rağmen herhangi bir ilerleme yok, Türkiye-AB ilişkilerinde olduğu gibi burada da oyalamaca, kandırmaca yapılıyor. Asıl Kürt tarafının bu konuda gerekli bütün adımlarını, düşüncelerini, yol haritasını masaya koyduğunu ve müzakere etmek için atması gereken bütün adımları attığını söyledi. Ama hükümetin buna karşılık vermediğini ve karşılık verilmesi konusunda da çok iyimser olmadığımızı dile getirdik. Çünkü hükümetin tavrı ortada. Daha dün Tayyip Erdoğan, 'Kürt sorunu yoktur' diye ilan edince, bizim bu kaygılarımızın haklı olduğunu, kanıtlandığını söyledik" diye konuştu.
HDP'li Gür, AP heyetiyle 7 Haziran seçimlerini ve seçim sonrasını da görüştüklerini söyledi. AP heyetinin HDP'nin seçim barajını geçip geçemeyeceğini merak ettiğini kaydeden Gür, heyet üyelerinden HDP'nin barajı geçemezse ne yapacağı, barajı geçmesi durumunda ortaya çıkan tabloda nasıl bir tutum alacağı konusunda sorular geldiğini söyledi. Gür, bu konularda AP heyetine yaptıkları değerlendirmeler konusunda ise şöyle konuştu:
'BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK VERMEYECEĞİMİZİ ANLATTIK'
'Başkanlık Sistemi'ne yönelik eleştirilerini hatırlatan Gür, bu yöndeki adımlara destek vermeyeceklerini AB heyetine de aktardıklarını belirtti:
"Biz tabi barajı geçeceğimize emin olduğumuzu söyledik. Bu tabloda da Türkiye'de yeni bir durum ortaya çıkacak. Tayyip Erdoğan'ın Türk tipi anti demokratik, otoriter bir başkanlık sistemi rejimi Türkiye'de yerleştirme çabasını engelleyecek tek partinin biz olduğumuzu söyledik. Başkanlık sistemi talebinin güçlü bir diktatörlük, tek adam rejimine doğru Türkiye'yi götüreceğini söyledik. İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne dayalı, evrensel hukuku baz alan, Türkiye'deki bütün azınlıkları, inançları eşit gören yeni bir anayasa yapma konusunda harekete geçeceğimizi söyledik."
'BARAJI GEÇEMEZSEK ERKEN SEÇİM OLUR'
HDP'li Gür, barajı geçememeleri halinde nasıl bir tavır alacakları sorusuna da şu yanıtı verdiklerini ifade etti:
"Barajı aşamama ihtimalinin çok zayıf olduğunu söyledik. Eğer öyle bir durum olursa, Türkiye'de erken bir seçimin mutlaka gündeme geleceğini, çünkü böyle bir durumda seçmenlerin yaklaşık yüzde 30'nun iradesinin sandığa yansımayacağını, HDP gibi çözüm sürecinin en önemli aktörünün devre dışı kalması durumunda Türkiye'de hem demokratikleşme hem çözüm konusunda ciddi eksikliklerin yaşanacağını dile getirdik. Ama biz bu ihtimali zayıf gördüğümüzü söyledik. Çözüm ve demokratikleşme için alanlarda, Meclis'te verdiğimiz mücadele gibi, mücadele vereceğimizi belirttik kendilerine."