Rusya'da geçen sene boyunca Batı dünyasının yaptırımlarından kaynaklanan pek çok tuhaf olay yaşandı. Sputnik, sıradan insanlar gibi masum hayvanları da etkileyen bu tuhaf ve bazen de acıklı olayları derledi.
BİNEK ATI ZAZU'YA AMBARGO
Bu tuhaf olaylardan biri Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'un binek atı Zazu'nun başına geldi. Almanya'daki Baden-Baden At Yarışı'nın organizatörleri, sahibinin ABD ve AB'nin 'kara listesinde' yer aldığı iddiası yüzünden Zazu'ya para ödülü vermeyi reddetti. Ayrıca Zazu'nun bakımı için ayrılmış fonlar da donduruldu.
Ne var ki hikaye mutlu sonla bitti. Sonunda Alman yetkililer geri adım atıp para ödülü vermeyi kabul etti ve Kadirov'un atı Zazu'nun Avrupa yarışına katılmasına geçit verildi.
İVANOV OLMANIN 'CİLVESİ': AYAKKABISIZ KALMAK
Yaptırımların bir diğer kurbanı, Saint Petersburg'da yayımlanan Metro gazetesinin çalışanı Sergey İvanov oldu. İvanov, Amerikalı sanal alışveriş sitelerinden birinden bir çift ayakkabı sipariş etti. Ancak aldığı yanıt, 'ABD hükümetinin bireysel yaptırım listesinde olması yüzünden siparişinin yerine getirilemeyeceği' şeklinde oldu.
Belli ki Amerikan mağazasının çalışanları, İvanov soyadının Rusya'da çok yaygın olduğunun farkında değillerdi.
Nitekim ABD hükümetinin yaptırım listesinde olan Kremlin İdaresi Başkanı, yani 'gerçek Sergey İvanov', söz konusu mağazaya bir yazı yazıp problemin çözülmesini ümit ettiğini söyledi. Sonuçta problem gerçekten çözüldü: İvanov ayakkabılarına kavuşabildi.
PENGUENLERE YAKLAŞMAYIN!
Yaptırımlardan masum hayvanlar da nasibini aldı. AB'nin yaptırımları, Çek Cumhuriyeti'ndeki Dvur Kralove Hayvanat Bahçesi'nden Kırım'ın Yalta kentindeki Skazka Hayvanat Bahçesi'ne penguen ve zürafa gönderilmesini öngören anlaşmayı sekteye uğrattı.
Çek yetkililer, penguen ve zürafaları Yalta'daki hayvanat bahçesine göndermeyeceklerini zira Prag ve Brüksel'in bu yönde tavsiyede bulunduğunu bildirdi.
Ne var ki yılbaşından önce, Kırım'daki hayvanat bahçelerine Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nden yabani hayvan ve kuşlar, dört ayrı kuralın ihlal edilmesi pahasına gönderildi.
APPLE DÜŞKÜNLERİNİN YIKILAN HAYALLERİ
Yılın önceki haftalarında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Amerikalı şirketlerin Kırım yarımadasına ürün, hizmet ve teknoloji sağlamasını bir yıl süreyle yasaklayan kararına uyan teknoloji şirketi Apple, Kırım'daki tüm yetkili bayilerinden ürünlerinin satışını durdurmasını istedi. Ancak buna rağmen Kırımlılar birçok mağazadan Apple ürünlerini satın alabiliyor.
BİR ‘KİMLİK KARMAŞASI' DAHA
Bir zamanlar Ukraynalı Inter televizyonunda bir siyaset programı sunan gazeteci Yevgeniy Kiselyov da yaptırımlardan kaynaklanan bir yanlış anlaşılmanın kurbanı oldu.
Sonradan Ukraynalı sınır görevlilerinin gazeteciyi, AB'nin yaptırım listesinde yer alan Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı Yayın Yönetmeni Dmitriy Kiselev ile karıştırdıkları ortaya çıktı. Sonuç olarak Ukrayna'da oturum izni olan Yevgeniy Kiselyov'un ülkeye girişine izin verildi.
ETNİK AYRIMCILIK
Ne var ki yaptırımlar, gülünç olmaktan uzak olan bazı olayların yaşanmasına da sebep oldu.
Geçen ilkbaharda, Çek Cumhuriyeti'ndeki Brioni adlı otelin sahibi olan Tomas Krcmarz, 'Kırım'ın Rusya'ya ilhakını protesto etme' gerekçesiyle otelde konaklayacak tüm Rus turistlerin rezervasyonunu iptal etti. Krcmarz daha sonra davranışının ayrımcılık olduğunu kabul edip bu davranışının sonuçlarına katlanmaya razı olduğunu söyledi.
SAĞLIK HİZMETLERİNE 'ERİŞEMEME'
Yaptırımlar bunun dışında, bazı Rusların Avrupa'da sağlık hizmetlerinden yararlanmasına da engel oldu. Örneğin Rus milletvekili ve ses sanatçısı İosif Kobzon'un, Almanya'da sağlık hizmetlerinden yararlanamaması nedeniyle Rusya'da tedavi görmesi gerekiyor.
ABD yaptırımlarının hedefinde olan Rus iş adamı Gennadiy Timçenko ise Washington hesaplarını dondurduğu için eşinin ameliyat parasını ödeyemedi.
AB'nin bireysel düzeyde uyguladığı yaptırımların süresi 15 Mart'ta dolacaktı. Ancak Avrupa Komisyonu cuma günü duyurduğu bir kararla yaptırımların süresini 6 ay daha uzattı.