Handelsblatt’a konuşan Steinmeier, oldukça sansasyonel bir ifade kullanarak şöyle konuştu: “Siyasi çözüm arayışı için uzun yıllar ve hatta onlarca yıl geçse dahi bu çatışmayı çözmek için elimizden geleni yapmalıyız”.
Almanya, Ukrayna’nın güneydoğusundaki savaşın artık sayıları az olmayan müzmin çatışmalar arasında gösterilmesi gerektiğini ve benzer durumlarda olduğu gibi en iyi senaryonun bu çatışmayı dondurmak ve siyasi çözüm arayışı sürerken daha yapıcı yaklaşımlar kullanmak olduğunu ima ediyor.
TEMEL ARAÇ YAPTIRIMLAR
Bu bağlamda, temel araçları diplomasi değil yaptırımlar olan Amerikalılar, uyulan ve ihlal edilen ateşkes arasındaki ince çizgiyi kullanarak kendi görüşünü dayatmaya devam ediyor.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, geçtiğimiz Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin toplantısında, ateşkes rejiminin en az 100 kez ihlal edildiğini ifade etti.
Sektörel kısıtlamaların güçlendirilmesi olasılığını görüşmek üzere Avrupa’ya “yaptırım ekibini” gönderdiklerini belirten Nuland, başta ateşkesin ihlali veya toprakların işgali olmak üzere Minsk Anlaşması’nın ihlal edilmesinin yeni yaptırımlar için gerekçe olacağını kaydetti. Başlıca argümanı ise yeni yaptırımlar için ABD ve AB’nin eylemlerini koordine etmesinin önemi.
ABD-AB AYRILIĞININ NEDENİ EKONOMİK
Amerika’nın tutumuna tamamen katılan İngiltere’nin temsilcileri şu anda açıklamalarında oldukça sert ifadelere yer veriyorlar. Örneğin İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Rusya’nın Avrupa için gerçek tehdit olduğunu söyledi ve Letonya, Litvanya ve Estonya’daki durumu istikrarsızlaştırmaya çalışacağını ileri sürdü.
Gözlemcilere göre, ABD ve AB’nin yaptırım konusundaki ayrılığın nedeni, yaşananların ticari ve ekonomik yönü.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, beklemedik bir şekilde Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’i, iş ilişkilerinin gelişimi amacıyla geçtiğimiz hafta düzenlediği Rusya ziyaretinden dolayı sert şekilde eleştirdi.
Harf, Nuland’ın kullandığı argümana başvurdu: ABD ve Avrupa, Rusya’ya baskı konusunda ortak siyaset yürütmeli.
Ancak ilginç olan şudur ki, Almanya Federal İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre, Rusya ve Almanya arasındaki ticaret 2014’te yüzde 11,7 düşüşle 67,7 milyar euroya geriledi. Öte yandan ABD için aynısını söyleyemeyiz.
"ONLAR İLKELERİNE, BİZ SAĞLIĞIMIZA SADIĞIZ"
Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı, şimdi Rusya ile ticaret için uygun zaman değil, dedi. Peki, nasıl oldu da 2014’te ABD ve Rusya arasındaki ticaret yüzde 7 arttı? AB’yi baskı altında tutuyor kendileri ise para yapıyor” dedi.
Rusya’ya baskı konusunda ortak eyleme de değinen Puşkov, “McDonald’s ve Coca-Cola, Obama’nın yaptırımlarını desteklemek ve bizi kendi ürünlerinden kurtarmak ister mi? Onlar ilkelerine, biz ise sağlığımıza sadık kalırız” açıklamasında bulundu.